[新春乜乜] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (33)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
呢度有無人有ciccio先
黎緊會去一趟意大利 (Rome, Milan, Florence)
每地逗留時間唔長 所以無打算造西裝
但想問有去開既巴打們 當地有咩本土items值得買?
e.g. 皮鞋 (~£400), 領帶或皮具

小店或名牌都得 相信你地經驗同眼光
有都唔會拆左件衫佢啦。
呢個價錢你留港消費算啦
新手報到
小弟都仲係學生哥 西裝都係喺g2000買 近排想整好啲個fit 想問下係唔係成套攞去天倫改就可以?唔該晒各位師兄
上次你Naples 介紹間pizza 係邊間?搵緊Milan Florence 有乜好食
話說係香港定件linen:m/tweed既safari jacket大約要幾錢?
AC Loro tweed 無記錯 66xx
想問下 皮鞋打蠟 西裝bespoke 燙恤衫等等 呢類打理自己外型既事係為咩而做?

最近轉左份工,由大公司轉左去boutique form
見客次數少左好多
平時Office我上司著M&S既Suit
皮鞋好多刮痕又唔補色咁
但佢係中環絕對唔算低
而家環境唔同左
我有少少諗緊我對自己仲洗唔洗要求咁高
其實每日打理自己都幾累,
真係淨為自己睇?
因為我Lunch做Gym多,唔係日日約人食飯
有時覺得著咩都係一日,又冇人欣賞
會唔會轉個角度係為左滿足自己要求/品味會開心d
其實我平時翻工好多人對鞋啊西裝都無要求…仲問我整件西裝萬幾蚊[當然對比呢度好多巴打係小事]洗唔洗啊或者覺得唔值
但你諗下一日番最少8個中工…著好d舒服d身心舒暢…做野都爽手好多
而且其實你著好d d老闆會撩下你係邊度買又交流下…又可以多個話題

利申:新手同落坑一派既感覺
Dress good, feel good, do good
好似唔會平過普通sport jacket咁
我自己西裝bespoke係為啱身同自己可以決定款式同布料,買現成就太少選擇了。
返工恤衫唔燙點著呀?
鞋就有時懶咪唔刷囉,頂唔順咪行過戲院里比人擦囉!
自己著得舒服最重要
同意!
之前試過rtw西裝或恤衫
但唔知點解著住做野個膊頭好易攰同成日扯住扯住咁當然可能係我坐姿衰…
但自己去搵人整恤衫之後感覺自在D同膊頭攰既頻率低左…
鞋我都要努力追下Post睇下點刷
Naples 我鐘意食sorbilo,海邊果間。

Milan 野食我唔多鐘意,求其食啦除非你想要食貴貴我再推薦。

Florence 我最鐘意間野叫il Guscio,個雞肝麵包、Tuna steak同panna cotta係我食過最鐘意的,bistecca 其實事但入一間都唔會太差,記得有咁生得咁生就ok,如果鐘意內臟可以去埋il magazzino,個燉牛雜好好食,仲有個truffle pasta都正,tiramisu 我就鐘意食coco lezzone,個燉雜菜都ok,佢地啲野豬肉都好味,最出名是入面釀迷迭香果個,同埋佢地用柴火,啲野會有陣柴火香。不過有時會整得太老,撞手神。呢幾間lunch 埋單一般30歐內,晚餐就通常50內。

其實意大利啲餐廳最好有熟人帶,有時會有啲off menu野或者整得好食啲,一係就去啲貴貴地方,Buca Mario之類,一百歐人百左右,通常唔會差得去邊,不過都係果句,bistecca如果烤得太熟,記得叫佢地重做,貴貴餐廳通常會重新整,意大利牛好甜、無咁肥,但一整得太熟就好韌。

Dall’Oste啲肉都好好,不過risotto 同pasta就一般,勝在極近火車站,不過唔book好多時會無位。
你接受到自己核核突突咪唔好做囉,不過個世界都有一大堆背心孖煙囪既有錢人架啦,無人揸住枝槍逼你好睇。
如果在ac做件Loro sport coat應該都要萬三四蚊
單一件jacket?!
Thanks!
有咩問題?你估Loro d布平?
P.S. 唔係講緊four season呢一類垃布,Loro 入門布係Proposte 果兩本,平過呢兩本野既基本上八成係垃
想買套suit 見工 ~2000 有無推介
zara?
playlord 會唔會好d?
巴打你係度問又俾人屌架啦
呢個價位無人幫到你㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞