[新春乜乜] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (33)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Yes! 他是你的真行家!
咁又唔可以講話嘥錢既

每個人追求鍾意既野既方式同心態同能力唔同咋

如果咁講,所有奢侈品都係嘥錢

Eg. 錶:唔洗買機械錶啦,買石英錶同電子錶啦,都係睇時間咋嘛
咁巴打你有冇咩品牌係推介架?
性價比高/單純質量好好
大佬,你話貴公司成衣同the Armoury 搞嘅trunk show 不相伯仲(咁我assume差唔多價錢同質素),但係又話trunk show「晒錢」

首先economies of scale成衣個成本已經唔同
跟住人地仲要飛機住宿
個host仲要賺返少少
點睇都係成衣比較「晒錢」?
成衣有A記trunk show (ciccio/liverano)既quality我都好想見識下
其實都係諗住$500-$800一件,見到suitsupply 都要成800蚊一件,我覺得呢個價應該可以搵到更好
當然可以平過呢個價最好啦,剛剛出黎做野唔想負擔咁貴
魚蛋兄請問知唔知係DB造一件基本料大概幾錢左右?
其實無得咁睇,一流裁縫舖整既野有好多野就注定無辦法量產供應主流市場,同成衣市場是兩回事的,舉個例,F. Caraceni賣五千歐起標,先唔講cutting之類涉及主觀成份既野,但人地成件衫都係手做,係成件衫,一下針車都無。

你話效果上就咁遠睇有無分別?其實係無乜的。但係識野之人一聽個名,就個件野夠「折磨」班造手,買既除咗手工、靚樣、靚布之外,好多時仲有果份名氣、虛榮、美學同階級感。

咁階級同虛榮感用咩堆砌出黎?靠用錢去糟質啲「勞工」囉!吹吹佢唔脹抵佢有價有市既係,我拎埋樣衣敲門求香港、大陸啲師傅做都無人做!
Ciccio手工應該算日本第一,莫講話成衣,純講手工訂造拍得住ciccio全世界加埋都唔知有無五間
睇完呢段,串少少都要講句,朋友,你可能真係未見過大蛇屙尿
拎一張我post到爛的相,呢個係satoki san俾客既褸入面padding stitch既做工,二千五起標日本人裁縫平均水平,yuki, kotaro差不多咁上緊,ciccio 有時再靚啲。

如果你搵到大陸任何一間廠肯同你正常輸出咁既水平,我真係要拍埋片叫你聲「大佬」先得。

如果想睇褲,不妨睇下osaku。一樣多手工同乾淨到嚇死人。

我都算是男裝零售、訂造的行內人,你所說的那些「好勁」的大陸廠,我諗我都數得出幾間。好人好姐又唔係錢多,trade price買到既野我會唔會蠢到用三皮四皮去做套衫?

死就死在大陸、韓國、台灣、香港真係做唔撚出呀嘛!如果唔係洗撚飛黎飛去買咩又唔係嫌錢腥!
大佬,你話貴公司成衣同the Armoury 搞嘅trunk show 不相伯仲(咁我assume差唔多價錢同質素),但係又話trunk show「晒錢」

首先economies of scale成衣個成本已經唔同
跟住人地仲要飛機住宿
個host仲要賺返少少
點睇都係成衣比較「晒錢」?
坦白講兩樣我都唔會話值的,我地做生意嘅態係個客happy,唔係件product值唔值,講product我唔會話值呢個價😩,個客買得開心重緊要

成衣唔係想像中咁平的,product development同marketing好燒錢,賣唔出真係攞嚟燒㗎。

坦白講貴嘅成衣定價打五倍價錢,係有啲離譜的,我係打工先要諗啫,咁訂做個fitting係咪又值打五倍價錢我真係有保留。

質素最難講,有啲嘢成衣過關我諗訂造係唔俾咁做的,但調轉又有同樣情況。

實際上無可能做度個設計無得抄,因為出左街好賣對手就會跟,所以我地先諗埋啲獨有嘅布,有時廢到係都係淨藍色,不過隻藍色公司買斷左😂,客會唔會覺得特別靚就唔知啦,不過我地可以教sales講隻色同花得我地有,但個客好講究係唔會因為咁買

咁如果訂造貴人地幾倍,係其他人無可能造度同樣效果做衫係有可能,但值唔值畀多咁多我站係消費者角度係好難同意,如果我係賣我連有機會防彈都要吹㗎啦

我地日日洗腦就叫sales賣experience、lifestyle,因為件衫已經justify唔度咁嘅價了,可能我都偏左,我覺得訂造都係賣緊呢啲嘢,product都唔再係首要。所以我先咁想知係咪有啲嘢product上我miss左,其實同最頂級嘅訂造重好有距離,fit真係可能無得抽嘅,但做工有啲廠真係好勁
睇完呢段,串少少都要講句,朋友,你可能真係未見過大蛇屙尿
拎一張我post到爛的相,呢個係satoki san俾客既褸入面padding stitch既做工,二千五起標日本人裁縫平均水平,yuki, kotaro差不多咁上緊,ciccio 有時再靚啲。

如果你搵到大陸任何一間廠肯同你正常輸出咁既水平,我真係要拍埋片叫你聲「大佬」先得。

如果想睇褲,不妨睇下osaku。一樣多手工同乾淨到嚇死人。

我都算是男裝零售、訂造的行內人,你所說的那些「好勁」的大陸廠,我諗我都數得出幾間。好人好姐又唔係錢多,trade price買到既野我會唔會蠢到用三皮四皮去做套衫?

死就死在大陸、韓國、台灣、香港真係做唔撚出呀嘛!如果唔係洗撚飛黎飛去買咩又唔係嫌錢腥!
牛巴講完po埋相 你仲講緊對花....
冇人要同你爭辯 呢個post亦大把都唔係年輕人
只係可能你追求既野同呢個post既巴打唔同
我覺得呢位行內人巴打 只係見慣公司用成本價 trade price買返黎markup 5倍賣返出去 覺得好搵笨 正如你做廚師都唔食返自己煮個d野咁

但現實係消費者邊有咁開心 成日入到平又高質既野 消費者只可以睇多d學多d 盡量做到唔好比人呃 有時執到下平野開心下 買得開心咪得 再者做bespoke野除左買個手工 買個名氣 買cutting 更多時係講買個期待 買個成衣無既自由度 個樣野係心入面值個價咪得 正如牛巴講bespoke就係比舊錢去折磨班maker

我買bespoke就係覺得起碼我比緊d錢起碼係買緊d quality野唔係買緊marketing 或者咁講我比舊錢用左係marketing既portion比成衣低好多 (好似係)
其實我就已不年青,呢個討論有D似以前車房仔同北京道那種思路。個成本幾多,你賣幾錢,bahbahbah......
我都唔知講過幾多次,你去大牌檔炒碟菜心炒牛肉,可能係收68蚊,但你去福臨門叫就300幾一碟,咁用料,處理同成本的分別,大家都可以計,抵唔抵就見仁見智。
成衣永遠無辦法比到個人化的產品給顧客,這是結構上的死結。
就算是恤衫,有幾多成衣廠會去造DJA 200支雙紗棉來賣? 恤衫如果係機車,有好多廠的車工比定造的更靚,但合身和選擇上就差好多條街了。
我定造從無想過要「折磨」個師傅,而係喜歡那種人味,而不是成衣那種毫無關係,呆板的味道。
不理是否大陸廠,沒有大廠會做這種手工的,太不合符經濟效益,就算是Kiton、Brioni 都不會這樣做。

至於對花之類的基本野,ring jacket已做得很好,呢啲基本野黎。我所講的處理塊布,是講緊在製作前要做好預縮、縫紉前歸順塊布啲紋⋯⋯之類。

對花對格一類,是連提都不需要提的,連這基本野都要提的話,那廠不用也罷
「折磨」只是一種說法意思是搞啲難搞野,除了手工,裁也是可以很「糟質」啲師傅的。想想看一個56寸腰的大肥佬、又或是一個下圍同腰一樣粗卻有個大胸的、或是背脊有兩舊大骨等等,說要件衫又靚又順又修又無影,你都咪話唔頭痛!

裁剪就是經常要跟這些問題打交道,天天要想怎麼解決問題,十足十做數學咁,一個唔小心計錯數、用錯方法,又是搵自己黎搞。搞完呢啲,又要擔心班造手唔跟足指示做野,有時做起左,一個沒推埋黎說是「裁的人的問題」,做手不願負責,都只能被吹到啤一聲再自行想法子解決。

這份心機、頭痛同時間該怎樣value? 客人最終得到的東西有幾順眼、合身?都是難回答的問題。

做成衣的,哪需要管這些?工廠規格達到了就出貨,穿在客人身上長甚麼樣,壓根不需理會。
歲晚刷鞋,咁樣算唔算合格 上次俾牛巴屌完,呢兩次都慢慢俾心機刷
靚仔
不過第一對鞋個鞋樹唔多岩對鞋?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞