[細底係原罪]Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (15)等出E-M1MK3

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
各位 我屋企人抽獎前年抽中OMD EM10 Mark ii, 機身好靚,好輕,2020年如果想用佢做隨身機,請問應該買乜鏡去用佢? 我主要影景同人 , 之前一直用開canon 🙇🏻‍♂️
執支1240 2.8
再加支17.8影下人 散景
夠8~9成用途
標準鏡
貴:12-100 olympus , 雖然廢左一邊防震但都夠用
中價:12-60 dg 或者12-35 f2.8

廣角
貴10-25f1.7 買佢就唔使標準鏡 , 買支tele 35-100f2.8配合就可以
平:7-14f4

定焦就睇你朋友用開咩range ,比較難介紹
其實o 記sync is 都係多半級 無dfd 緊要啲
加價了嗎
但係12100最大賣點就係sync is
當行貨加左價,唔知水貨會加幾多
講得岩,我自己都用緊EM10 Markii,都係用17 1.8。如果想影人,你買支 45 1.8就OK
而家感覺澳門安全過香港好多
所謂安全感嘅分別,只係在於一個政府做足關公,另一個繼續包拗頸

八蚊十個罩,因為緊急批購+釋放庫存一齊黎,同批次派落場都可以有幾間supplier嘅貨,質素都參差不齊,落街排隊買都好似抽獎咁,
同埋記住呢啲係批發貨,即係要人手分裝之餘,膠袋分裝都唔係密封嘅

變相對湖北人封關呢招可以話係爛仔招數
有健康證明書嘅歡迎挑機,但係我敢保證冇一張符合我要求(內容描述同簽發機關要求都講到好模糊,等你班人估飽佢

目前係阻截咗唔少大陸人落黎,但係阻止唔到本地人去大陸作死
啱啱第八單就係本地人個案,又去珠海睇病又去三鄉買餸乜乜,冇眼睇
仲過關上去真係心on 9
一係想自殺
有無巴絲打拎過em10 mark iii去過日本韓國冬天雪地之類d電係咪倒水咁倒?如果2粒電夠唔夠頂一日?
Thanks咁我就咁機一粒 另買多一粒算了 仲諗洗唔洗買2粒
仲有好多沃門人覺得無乜野
兩粒都係原廠新電就唔怕,最多帶個USB充電座就得
Usb充電有無推介
kingma usb 雙電叉機都幾好用
我用舊版橢圓形micro頭,依家買新版長方形有type c 插,
雖然叉速肯定比原廠機慢
不經不覺EM5iii喺amazon已經減到USD$999,期待香港行貨去到$7xxx
想問有無電子防潮卡介紹?
咁em1.2 應該要再平, 低而家升左
認真,三五日就拎出拎入嘅,買個防潮箱好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞