[細底係原罪]Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (15)等出E-M1MK3

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
平輕細

大光圈Zoom鏡都唔算太大支,其他片幅大到頂唔順,方便帶出街,粗用唔肉赤,之前用貴機成日驚死好少用,用M43無咩呢個感覺,O記個防震太好用

自己有O記:Pen-F E-M5ii
P記:GH2 GH4
輕同細, 再加OMD 外班, 去旅行拎過FF, 重到腳痛,不了
FF用ZOOM Len超頂唔順
如果用相機帶嘅話下下轉身好似神龍擺尾咁
成日好驚撞到支Len,真係無動力帶出街
我反而因為價錢問題由m43 轉 FF....
macro 鏡加大三元,定焦三枝加打雀鏡

以前計過em1 m2 咁樣一 set 要四皮

Ff 有副廠二手只需三皮
FF係正,但始終要接受到尺寸重量
仲有FF無反副廠唔係好多,加上個質素,反映係差少少,但原廠就好貴,玩單反FF就驚太舊同走焦始終M43感覺Free啲,以前有追過FF,但最後發覺細機最啱自己
o記買水可以嗎

諗梗em1.2 12100
買行好似送舊電喎,都要幾百蚊
我純價錢考慮je....
而家焦段12mm 到900mm
12 35 50 85四枝定焦
加18 35
50 100 art, 都唔講同焦段唔同景深了
m43 儲舊齊類似光圈同焦段
一套無十萬都唔得
請教m43 邊幾支定焦加變焦可以洗十萬?
5支300f4 都去唔到十萬
台幣呱
同樣olympus想入fuji,不過係用em10
當初係因為輕便同防震勁入左m43,用緊嘅em10手持影相快門降到1/5都應付到,而且外型懷舊無幾吸引
canon舊年出左rp,重量係輕一截,不過唔計sensor尺寸優勢,唔少m43對焦連拍都好過佢
但啲鏡大一大截,IS令佢大變得好大支,仲有支35mm外對焦完全難受,24-105又大得離譜
依家佢R5有ibis好大機會未來取消IS縮體積

以前用過EOS R,感覺麻麻,唔想用轉環,用咗好長

如果玩返FF無反都係N記
唔太喜歡Sony

不過自己估都係留返M43算,喜歡用細底渣機影相,如果用咁嘅組合影得比人好好有快感,估除非M43真係收皮同富士全面高中階都有ibis會上富士APS-C
而且m43鏡頭喺尺寸同budget上都有優勢,買恆定光圈鏡頭都無咁肉赤
rp係一部 得粒FF sensor 既 入門反應機
係,平之餘最緊要係唔太大支,P記恆定大光圈都有OIS又唔係好大支呢樣都真係屈機,好多大廠APS-C以上恆定大光圈好少有OIS

追款追耐咗已經隨心所欲,只係夠用就得,已經對FF情懷免疫,始終唔係我個人攝影唔係工作
有用GH機都已經覺得自己怪怪地,諗住玩拍片
依家開始追求快樂攝影,唔係玩Spec快樂
M43不足嘅部份技術搭救
我計返 total 1機 2 zoom 1定 = 全部買水 前後1萬蚊 最奢侈係支dg1260 4千蚊
1萬蚊連 a73 body 都買唔到 當然em1 iii body 都買唔到
同類鏡群我預

1.2 pro 3枝
2枝福仔0.95
p記 1848
大三元 pro
12 100
em1 m3
兩枝大43 F2
咁三幾支m鏡都要啦
仲諗緊你地回乜, 原來一早BLOCK左條友

1.2 PRO 同福仔已經至少有2個焦段重覆 17mm / 45mm
買得384, 點會走去用100-400, 加個1.4X已經夠, 840mm 仲要f5.6

唔怪得要用十萬啦, 好彩佢轉FF
好多都重複曬如果玩ff買齊佢上面焦距個啲鏡咪廿萬
真係怪嘅
支支貴鏡又Pro真係做Job咁
玩得呢個表嘅錢真係不如上FF啦
不過要求到咁投資真係有咁嘅需要?
呢個表已經係職業級都有凸
如果佢咁嘅玩法玩FF真係破產
已經Over咗我想像

師兄係名攝影師?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞