[細底係原罪]Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (15)等出E-M1MK3

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
去港島d高位,可以影下人地沖涼~
討論咁多 出番篇Em1 mk3短評
用咗部機70日,都差唔多喇
比番少少背景,我由Em10 mk3直升上嚟,今次係一機四鏡遊日本

手感: 好舒服,拎足成日隻手都唔痛,係我由10仔升上嚟主要原因係手感

電量: 我而家最多一日用到一舊電多啲,平均一舊影到近380張左右

Usb叉電: 15分鐘叉12%,唔錯

Hi-res mode: 手持5千萬好正,我會話分別在於由x5起格變x7起格,影景一流,加埋防震真係正
8千萬仲清,不過要腳架,有少少麻煩,我成個trip用腳架就係為左影8千萬

防震: 唔洗講,7級真係好勁,當我夜晚揸住40150pro zoom盡影晴空塔hi res,我之後望住隔離阿叔喺度set腳架,我會心一笑

面部對焦: 咬得實嘅,不過戴口罩多數都認唔到

其他: 多左粒iso制都唔錯,幾順手

總之當初一野升mark1 咪好囉,用左一星期無後悔過
睇相,基本執左,求評

補多兩張影人嘅,細底都可以影人

上面巴打有冇得睇下晴空塔手持highres相

您講晒我平時去旅行想要嘅嘢
啱啱先出,點先用到70日
內部人士❓
BTW, 流曬口水
打多左個零
原來係你 所以去左日本買?
香港下畫一發貨就攞機,當晚飛左
一邊飛一邊模熟?
我葡萄你
有得去日本
同mk2 一樣
有無清賣8pro魚1.8
有無人用過支老蛙9mm
有無評價?
9mm冇用過,7.5mm就用過,sharpness ok,但手動對焦有啲煩
啱啱yputube出咗哩條片
https://youtu.be/vWJ2SE4Aprg
突然手痕想玩下300mm 睇緊依幾支野

Olympus 75-300mm 1:4.8-6.7 2代 水$2200
Panasonic 100-300mm 1代 二手價 $1800-2200
Panasonic 100-300mm F4.0-5.6 2代 水$3000
Ching 有 Pan 1代,有興趣pm

https://t.me/pedrotai
o記有冇出現假合焦情況?

姐係明明對焦環境好好
對焦點出中焦提示
但實際係對唔中

有100-300mm 2代
以呢個價錢計, 晝質已經非常滿意
但只限室外用, 黃昏入黑即死
有,連續對焦影快速移動物件時(如汽車)
利申:Em5.2 用家,配 12-50 EZ / 40-150 R 鏡頭
afc唔中都理解

afs呢
AFS方面,光線充足環境下對焦無問題;
如果於較低光環境下(如室內)甚至夜景,偶然機會對唔到焦。
解決方法係,重新對焦或調整對焦點就得。
又或者係稍微調高EV 或 ISO值。
謝謝你

考慮下先
有冇人放em5ii?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞