[細底係原罪]Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (15)等出E-M1MK3

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
GX1> EM10 > GX9
開頭都係外貌協會,同埋見個水貨價跳哂樓覺得好抵
支25 1.4 用足咁多年都叫抵番
其實 輕便/質素比例我而家都仲收貨,係驚佢突然話discontinued姐
不過老實講如果而家先入坑可能會入左FUJI系,係碼有人講下先
Fuji 得x100可以反mon 用
Nikon Canon 光學真係好勁
Canon RF 24240/4-6.3都係750g 都係七八千蚊
相反 Olympus 雖然整M43鏡
但係做唔到又輕又大光圈

Panasonic sigma 都好勁,但做唔到compact size
咁olympus 12-200mm 455g 添 cam2 做緊4100 好似係
Breathtaking photos! I would love to enjoy a romantic stroll there with my girlfriend.
因為當初只係想買部一吋都無的DC,但爬完文之後發現有部叫GM1,當初有其他大佬話:其他的無反對焦慢,,就入咗m43坑
細得來大光圈會犧牲散景,龍仔個兩枝就係,不過keep 到sharp已經夠
m43可用ISO係咪都係3200左右?
一直用開iphone閹割版lr
近幾日屎忽痕入左部macbook pro
諗住試下用電腦執
其實olympus workspace好唔好用
本身諗住買Lr 月費都係70蚊左右
但係我有時可以兩三個月先出動一次
月費又好似變左白交咁
其實佢專登做到呢個分野等人去買,em10系預左頂係1600
em1.2已經用到3200
咁em5.3係咪都以做到3200
如果相近價位會揀XT3定係em1.2?
影人影景我都會簡XT3
除非你需要高速連拍成日影sport或者會影生態
細底夜晚係條街影相都難,香港可能好d??
外國就去行過Xmas market
影相又要freeze 到人既motion (起碼1/250)
就算用到F2 都可能上到6400 or above
香港周圍咁光可能好d 唔似外國

雖然m43 apsc 可用iso唔差得遠,差1-2級
但XT3 12800我暫時都接受到既
你可以上YouTube 睇review
睇iso review
睇過youtube肥佬Brian提過em5.3即使6400算係可以用到
見XT3個x trans sensor主打快速對焦同連拍,如果影車甚至飛機算唔算都應付到?
xt3 你起我底就見度追焦 post
真心佩服巴打啲打雀post
btw睇youtube聽講過香港打雀係難,焦距400mm似乎係入場門檻
P記機係
Auto 無上限iso 佢都唔會出6400 比你 放大聞一定好易見noise
800mm 係入場門檻
永遠1600以下

SET左唔會高過3200
[/member]
45PRO
用得順手其實唔駛理咩系統,有心用就得[/member]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞