[細底係原罪]Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (15)等出E-M1MK3

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我個陣出機係三陽出 佢會比兩張單你
一張三陽你買個個價既單 另一張正價單
正價單比你上返o記換電維修用 四寶啲人話閪所以冇幫襯過
So far係三陽買過兩鏡一body都冇野
唔好打頭
次次行過星際2樓 都覺得O記間代理好慘 9成5時間都無人行
隔離間idea digital 重多人行 我去買配件 手錶都有4次

不過我啲P機鏡 全部係 大時代同dc career 買
今日上左Cam2問em1m2
$7450仲送老蛙17mm

唔要支鏡仲$6690

打算收工即入手
Cam2係特約經銷商阿!無記錯
咁你要先啦
我應該要下星期先買到機 + kit鏡先, 玩熟左再買17.8亦得
唔撚係掛
好想狗衝
玩em12 一定要試8魚 , 一支鏡三個角度
但EM1 MK3 吸引好多
呢個POST講果幾個function 好似好正咁....
https://lihkg.com/thread/1972329/page/1
EM1.2 40150pro
好sharp
差粒joystick
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=27703

就 Micro 4/3 和全片幅 L-mount 的「共存」問題,山根洋介亦給予很明確的答案,就是 Panasonic 認為 Micro 4/3 系統在系統的機動性上有很大優勢,在不斷開拓全片幅無反相機市場的同時,Panasonic 亦不會遺忘 Micro 4/3 系統在無反相機上的貢獻。然而,山根洋介表示 Panasonic 反而不會像 Nikon Z-mount 或 Leica 的 L-mount 般,會推出 APS-C 片幅的無反相機機身,因為在 4/3"、APS-C 片幅和全片幅下,三種感光元件尺寸和兩種系統接環會為消費者帶來混亂。
佢下一部M43做到有最少24MP/証明到暗黑環境ISO有得搞(唔洗即時完全解決但要証明係有睇得出嘅進步係有得搞) 我就信佢有心繼續玩M43
最怕係轉個頭只係多0.5級防震又或者8K拍片 跟本唔係大家想要嘅野(我諗大部份人對佢嘅防震同拍片已經好滿足唔洗P記係呢一刻去改進)
Sony 粒47MP M43 CMOS IMX492LQJ咪GH5S嘅普通Bayer版本
換左BSI唔知成像會差到幾遠
雖然我覺得P記最大死証都係個對焦 轉Focus轉到我手殘
但我上網見啲人話G9更新咗個animal detect係進步咗唔小 我自己沒G9所以唔知係點
影相就大進步 拍片好多時lock中左繼續拉風箱
果個散貨場有咩錶賣?
後悔之前無入手 而家加咗成千蚊
我都好後悔無入17.2
冇pdaf始終差d
8K拍片已經需要33MP cmos ,已經滿足到最少24MP
加8K 咪都係你想要既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞