[細底係原罪]Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (15)等出E-M1MK3

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
x-t4 出有無巴打想轉會
手頭有支12-100 唔知仲值幾多錢
p 記對焦生性啲 咪撚再pdaf 好唔好
自膠
咪撚再用dfd 用pdaf
有high res 影landscape就係
Gh5s如果有&再加防震真係可與a7sii1戰
正..最衰已有12100
我自己就為左支10-25 F1.7 打算入EM 1/5 而唔選擇罪大A73
輸機身? em1x機身唔輸1DX/D5...輸sensor size....就係
"一般人" 會覺得細sensor body 就應該要賣得平過同級FF
姐係一寸sensor一寸金,M43應該賣Full Frame一半既價錢
然後賺eosR 對焦慢, 4K crop 左
上面有人話最近大家無相post

今個月本來應該去影櫻花架
最後決定不去了
rx100應該賣幾錢好
咁都合理吖
我當機身打和大家都flagship,點解m43會同ff同價先?
G9而家個價真係差唔多平旗艦ff一半,咁先有競爭力
我睇啦,其實去到數碼攝影,你買緊嘅已經唔只sensor,仲有後面粒u,algorithm,呢啲先係最值錢

講真,如果有一日Apple話出部無反,但係用43 sensor,你估會唔會有大把人笑鳩佢細底?我就話唔會,其他大廠甚至驚到腳都震添呀,因為最重要嘅image processing Apple贏左你成條街

Sensor呢啲成本而家就唔高,手機三鏡頭都唔洗500蚊,去到大sensor我計你2000蚊一塊,咁點解部機會價萬幾?根本sensor只係其中一part
仲未有人開
相機廠先唔驚
專業攝影師個個都影raw,業餘都大把人影raw
Raw 只要都係睇CMOS 最多咪靠粒U 做正確曝光等等
各家廠都只會好輕微process cmos data就出raw
根本上唔存在你講需要粒U好勁既問題

你睇間間用Sony cmos 廠 raw相都差唔多就知
你話拍片 影jpg 對焦 就係靠ipu
就算apple. 粒U點勁, 43影raw DR 都唔會好過ff

粒U 勁 可以做到好強對焦 jpg好靚(靚極咪8bit)
唔覺得可以改到raw 相成像
就算依家43 high res raw 相唔見得DR好過ff
好多"一般人"唔理解,細鏡+高解像靚鏡仲高成本過FF。細鏡+高解像+靚鏡,"一般人"亦會理解為唔係FF,唔值。

機身又係…明明同FF機身成本樣...EM1X 有IBIS/GPS/Thermometer/Barometer....全部唔洗錢咁,sensor細,唔值。
岩呀,EM1.3咁廢既body比我好啦,拎去堆填區都嫌佢垃圾得濟
大把富士用家對住張味精jpg打哂飛機
題外話,hi res mode一向唔係比你當HDR咁用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞