[細底係原罪]Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (15)等出E-M1MK3

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
I mean 新出個mon 收埋嗰部 講得唔好
X-pro3
呢個價睇埋今個月announce既XT4先啦
話有ibis
我都想睇吓佢個防震對比O/P差幾遠
M43防震仲係最好
造工黎講 我覺得pen f 紮實過x100
X100 拎上手好似玩具
同sony a6600比較x100相對上比較紮實
用XT4打拍片市場
P記 細底最後唔係自己放棄
而係俾對手搶佔
唔係講笑
搵食用開m43既要轉機,除非成手假奶啦
唔一定會上S1系列

今時今日GH5唔係特別標青
GH5轉返M43亦無邊部更好
轉系統平過你好過你大有人在
尤其如果用開metabone 轉EF L既人

如果panasonic 真係在意市佔
將GH5S加ibis加usb充電
可以夠打多幾年 XT4 甚至A7siii
畢竟玩開富士 人地d鏡都有咁上下
A7系已經相當完善而且價格更有競爭力
有無人用em10 m3 配401502.8 好似好唔夾
Em1.2 夾D
曾經用E-M10 II 隊過朋友支ZD300F2.8玩
又拎過自己碌ZD50200插落去玩
唔講表現點先,單純以外觀黎講,完全唔知自己做緊乜

機細鏡大其實冇乜所謂,不過對焦速度黎講, 1 5 10 有輕微但足以FEEL到嘅分別,同埋10插重鏡嘅,楂上手會辛苦啲
10本身機身比較細,插重鏡好容易會有重量唔平衡嘅問題,如終m zuiko pro呢類重鏡比較啱em1呢類大機用
所以諗緊等em1 ii價格再低啲(如果呢幾個月真係出em1iii 既話) 先入手配40150
我都係諗緊入xt30定係入em1 ii,睇過網上測試em1 ii高iso表現係進步唔少,況且佢嘅防震真係殺手鐧黎
但係個價依家好似跌到定哂咁
43rumor 傳em1mkiii 開賣價217800yen
15000hkd 同markii 開始差唔多

年尾有無機會貼近10000
em1 mkiii都就出,況且由皮幾跌到8000似乎已經見底
可能九月就有
靜觀其變
估佢開波15980
但係睇黎今次去唔到首發摸機了
My god 原來om尐Raw係有壓縮既
唯一會掛住真係Olympus 防震
em1mk2 iso 頂晒都係iso1600 ~3200已經好極限, 當然每個人要求唔同

我係為左livecomp 同ibis 先留番m43 來用
其實Olympus 都算user friendly, 好多功能真係用得着
比起sony menu page成30幾頁,olympus算好好多
防震olympus算係爐火純青,自己攞住部em10 i夜景快門較到1/10秒都影到
係個介面真係接受不了, 次次一按menu入去太詳細

好影響取景同視覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞