[細底係原罪]Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (15)等出E-M1MK3

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
11500 ok wor
出咗半年跌得咁快
記錯咗em5 mk3
Em1 mk3出咗兩個幾月
G9都有4k 60fps
GH5有IBIS 同無限時拍片,如果影相比較多其實G9係唔錯
301N 圓身
310N 遍身
10分鐘
所以唔適合搵食
驚人唔買GH5
g 系列不嬲都係有刷機破解十分鐘 ,呢個都唔算太大問題
更新完最新firmware有30分鐘 正常用同GH5分別不大 係d選項無咁多咁
對焦 影相同防震再好d咁
新firmware封咗喇
4k30 4k60都係30分鐘
XT3拍片應該個幾鐘 XT4你當多一倍

Fuji 4k60長就roll可能過熱
睇你有無必要無限時錄咁
各位師兄
OMD e52 用家
有12-40 2.8 pro 同 17.8
平時影下人影下街拍同旅行相
個人認為夠輕同好夠用

近排想學拍片 (唔係vlog)
新手唔洗一定要4K
當然24-60fps FHD就基本

問題黎啦
因為拍片fix左快門
個CAF / SAF 真係好慢
人像識別真係得淡笑
迫住用MF/ 收細個光圈去就個對焦sharp D
但係光圈細左推高iso又多noise

開始考慮換機
諗過轉會去Sony
但係又想用番啲鏡
等e1.2 跌多啲
定真係棄m43 去Sony A72/A73 好

當然如果我夠技術完全唔用AF拍片就無咩問題
1. o 記拍片唔係強行 , e1mk2 人像識別都唔係好太多
而家你得兩支鏡轉會都唔會太傷,但你果三樣野二手價都唔會太高

俾兩個選擇你考慮下
a.留係m43 , 拍片可以考慮p 記gh5 or g9 ,g9 人像識別同caf 都會好過em5mk2 ,你可以請教ekim 巴打

b. 如果著重人眼識別,唔使諗 a7iii 嬴兩條街
a7iii 加一兩支鏡 再留番em5ii 輕裝用

em5ii ,em1.2 ,g9 同a7iii 都用緊
唔該你先。
你有咁多機既😅
可能等P記8/9月新機睇下入唔入GH5
唔趕用可以等下部GH6係乜料先
一段時間無用相機無入黎
搞咩圍爐圍到用tg
咁呢度咪仲冷清
光圈x2就係FF個景深
1.2咪FF嘅2.4
係,但唔係冇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞