[細底係原罪]Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (15)等出E-M1MK3

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我而家有
x100f
Pen-f + 7-14mm f4 + 20mm f1.7
想補完長焦
應該買12-100 定係 35-100
定係買多部rx100m6
睇你用機習慣吧
如果我會揀7-14 加x100f 就要支35-100

如果為左要天涯range而輕便 就rx100
你差長焦
岩呀,所以咪咁問
我去到200mm(equivalent)就夠
幾多mm先
之前用EM5 II配12-40 2.8都覺頭重尾輕,揸得唔c服
淘咗個fotodiox手柄就好好多,好似揸單反咁c服
執支40~150R, 唔放大夠用
其實係好鏡,二手4舊水有交易
但嫌太膠,放咗
用黎貼下IG, 呢度, 夠曬
定係執部RX10 II
二手三千幾
計返35mm有24-200mm f7.56
買多部機又唔使換鏡
12-100就一樣焦段但f8 (雖然差好少)
二手都要五千幾
12-100 f8?
我估佢想話個景深
一間兩點E-M1 Mark3就揭曉
睇下有乜特異功能
估唔到比live nd
#‎𝗢𝗟𝗬𝗠𝗣𝗨𝗦新產品
𝗢𝗟𝗬𝗠𝗣𝗨𝗦今日發佈全新 𝗢𝗠-𝗗 𝗘-𝗠𝟭 𝗠𝗮𝗿𝗸 𝗜𝗜𝗜 相機
最強手持星空拍攝的專業級相機
結合世界上最強勁的影像防震系統 + 首創的星空自動對焦模式

📷 主要功能 📷
▪超強 5 軸 7.5級Sync IS同步防震提供手持4秒夜景拍攝能力*
▪全新TruePic IX影像處理器
▪手持5,000萬像素拍攝
▪18fps / 60fps 連拍追焦功能
▪全新星空AF功能於黑夜對焦

*配合M.Zuiko Digital ED 12-100mm f/4.0 IS PRO鏡頭使用

詳情:https://bit.ly/38ka6E1

記住留意我哋 Facebook 稍後進一步介紹!
#OMD #EM1MARKIII #olympushk
12-45 F4 係幾輕巧,但出呢支係咩策略
輕幾多先, 1240 2.8 都好輕, 係大左啲
254g
如果佢出到以前支14-42 果支咁細唔同講法
反而期待佢出12-40 2.8 with IS

好cute
好好奇話SIZE爭唔多果啲人有乜感想
filter 58,比1240 62mm 都細
幾錢?有興趣放左1240去換支
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞