[細底係原罪]Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (15)等出E-M1MK3

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
試過xt30個size同em5 mark iii差唔多,而且規格唔算入門,用緊嘅x trans sensor同xt3係一樣,不過始終apsc鏡頭偏大係不爭事實
個人鳩UP分級
X-H1 X-T2加強版,加機防,少少似GFX下放的感覺(當佢X-T2.5?)
XPRO=文青 有 XT同代等級性能(X PRO2/XT2
XT十位數 中階(X-T30
XT三位數 入門(X-T100
XA 都唔係用X Trans 不用討論
好耐之前X-H1 喪劈價 仲有直度
無視機身尺吋嘅情況下,係幾抵玩
用左pen f 街拍好耐
心思思想轉會買x100v
以富士嚟講,佢始終無乜機有ibis
m43最cheap嗰部都有
鏡群亦都仲有slight edge
反而我覺得最大分野係個focusing system
尤其pan記
唔好再用contrast af啦好無
你支尐相定部相機呀
梗係相吧 , 真心覺得長用tele 取景既人好勁

機就算吧啦 , 個價寧願買em1 2
原本街價em1 2仲平過em5 3
btw 巴打們覺得em1 2對焦表現可唔可以同Xt3等apsc無反睇齊
自從部iPhone 影到相都好耐冇用部Olympus 了
不過原來大家仲喺度 好懷舊
長距IPHONE做唔到
未試過XT3,不過em1.2 afc 去到fw3.1 唔錯都可以咬實主體
中長距係我部嘢而加唯一出勤嘅時候
講真我都想轉fuji了
Fuji 尐黑色不了
部部機都係起手後果部貴架啦
1M2當年16980果陣又咪俾人媽媽聲
唔急換又唔想用1M2咁「大」咁「重」嘅機身咪等5M3跌價囉
個人覺得部機係用黎吸10或PEN級嘅人想換機但唔想重嘅人買
X100V 好似靚過pen f
但佢個鏡頭係咪唔可以換架啦?
係呀 23mm f2
唔換得鏡既我prefer GR3多啲 都係貪佢細
邊部靚仔啲就各花入各眼啦
我覺得黑Penf>黑/銀X100v>銀Penf
反mon 嗰部叫咩
反向前面應該得X-T200同X-A7系列
都幾靚仔既
我係銀x100v>銀Penf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞