[細底係原罪]Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (15)等出E-M1MK3

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
第一部epl1 真係貪佢個機防震, 之後嫌佢iso 差, 轉左去nikon D7000 同D610, 最後嫌重返返去em10.2
邊個黎
啊原來係佢,我買左佢本東京攝影點
係邊買?
之前去田園買話無貨
Panasonic 好大程度因為多平body
旗艦G9 body 水只係 $7k
同價最接近 O記只可以買om5 iii
咁em1.2都係7k幾姐

無聊玩下g85 帶口罩人面識別 都認到

不過一定要眼望鏡頭 唔可以好似s1 咁側面都識ai對蕉
買相機個時貪佢平,貪佢細部,貪佢有五軸防震
里卡豆d構圖好撚正
覺得影相係睇構圖,唔係sensor
但自己影出黎又好撚柒
我好似都係田園wo, 160, 過年前買, 另下淘大個間頂層書局都見過,不同佢得返一本仲個封面有少少摺左,先無買
咁平有ibis已經想入
同埋覺得支12-40真係好抵買
但到而家都未入手
又好似加晒價...
如果都仲係咁嘅價我可能入12-60假奶算

假奶都好 手感一流
估唔到咁樣引到咁多人出聲
新機body 好似同上一代一樣大細,係d 制有少少唔同
E-M1.2 40-150Pro
講潛水om真係好屈機
大部分都好似貪有Ibis 以前玩開43先唔轉會
富士xt4依家加埋Ibis 真係愈來愈少原因玩m43
成日話大光圈可以補償細底iso問題
但大光圈鏡本身就重,變左無輕既優勢
eg FE 2870/3.5-5.6 , 295g
Olympus 1240/2.8 382g
FE 24200 /3.5-5.6 780g
Olympus 12100/4 561g

輕既優勢好似唔存在咁
同埋43靚鏡係咪真係平過ff 真係有商確之處
如果你追求同光圈同焦距就一定係full frame 貴
但如果上面堆鏡比較之下就唔係,ff 可以推iso
補償光圈細問題

我覺得43優勢得返焦距2x
nikon 新個枝560 g
價錢仲平過12100....
傻閪先再用m43....
XT4未正式出街
即出即入手未,大進步喎
如果肯用過萬蚊買body 又想有大機個手感
的確好多人簡a73

暗位低光 先係m43 最大的弱點
部份人用gh5 都係用其他鏡speedbooster 去拎返f0.x 光圈補救.....
我都想入假奶 50-200 f2.8-4 看門口 影下運動野
不過接近成萬蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞