[細底係原罪]Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (15)等出E-M1MK3

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
從來都係此消彼長
先天弱點無限攻擊其實冇乜意思
事實FF都唔係冇無懈擊
你既弱點係人地既優點佢地不遠面對
如果睇價錢
EM1 iii同S1現價都相差唔遠
買omd都係影相多
唔介意重既 用s1也不錯
第15個POST 仲討論緊器材 影相未?

有冇諗住出a7siii
趁低買入a7sii/ a7iii/ lumix s1?
邊個咁手多?
巴打當廣播機用?
香港地要搵部panasonic 都幾難
見到星際有人放GH5s 差唔多成8k一部 不了
專業攝影youtuber 悉尼顾俊 都係因為G9機身 + speedbooster 其他鏡 同輕巧leica 100-400 先會用M43

始終室內舞台拍片 M43最常見的 F2.8 變蕉好都係唔夠光
朗豪坊有幾部機同鏡擺岀嚟
都幾細吓
我自己未有機會玩過
見人講用12-35 F2.8 GH5 室內拍片都唔夠光拍片

之前我影演唱會 因為有人像有spot light 所以係好夠光
M43玩長焦真係好大優勢,一支leica DG 100400都係8K全新,慘在係日光機
我窮撚就G9+100300開心使用
telephoto landscape好正
玩玩下就覺得下下影wide 好悶
m43 apsc 玩telephoto landscape勁方便
現在唔算日光機啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞