[細底係原罪]Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (15)等出E-M1MK3

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
師兄咁買法真係要對m43好有愛先落到手喎🤔
佢咁叉多支重疊 又計埋福仔手動 仲要計埋大四三年代
其實都冇咩好討論
新手想問下如果得around 5k budget, 係未em10 mark iii已經最好選擇。。
本身諗住買canon m50 但係俾O記個防震吸引到,因為我平時影相成日手震
睇完佢堆鏡真係得啖笑
12 2
25 .7
45 .8
加枝打雀
再唔係唔要3枝定焦要枝12-40
點都夠哂用
買得43都係一般用家多
咁zoom同prime又可以並存互補嘅同埋Pro鏡定焦的確有佢吸引力

除左上面講福仔同大43
我另外唔明嘅係佢數完O記大三元又再list多支12-100為乜
12-100又唔係細支輕
睇呀伍sir最新段片
em10.3真係最佳選擇
仲有2500可以買枝45.8加25.8 or 17.8
係未唔suggest買kit set果2支鏡?
唔係點湊夠10萬啊
40-150R?
呢支好野黎, 又平又輕, 成像又唔差
缺點係易入塵
係呀我見kit set有 14-42mm同 40-150mm
我就prefer買17.8 果支鏡既
但見kit set呢2支都係每支600蚊就有,諗緊要唔要埋
點解唔買GX9?
起碼唔係粒16mp sensor
咪理果條友啦 ,入來呢度同tg group刷存在感ja ma
有無師兄用過 Pana Leica DG 100-400, 我見外國Facebook group好多人用呢支打雀,昆蟲。
我本身得45-175長焦,諗住放出去買呢支。
40-150 我覺得抵玩,14-42 唔清楚
你唔強求廣角,17mm snap shot 都夠
有人悄悄留下負皮

又潛左水,準備又轉名啦
咁我諗諗要唔要埋支40-150先
想問埋呢17.8 係未最好加錢買埋個遮光罩架?唔用係未會差好遠?

其實我見係price.com 見四X話有行貨賣,但上olympus官網個經銷商list又無佢份,咁係未係佢地買既話原廠唔會保?

sorry好似好多新手問題。。
1.短期無預算買鏡就買埋支tele當日光鏡先

2.17.8 個hood 睇自己,我就覺得外觀好睇d

3.官網寫左,其他一律當水貨收檢查費先
個罩係型啫
明白哂
咁我都係去返cam2或者數碼城買先
yes宜家都諗住買齊14-42+40-150 kit. 之後再買返粒17.8 都應該夠有排玩
買相機我覺得安心,預算又夠直接去經銷商買算啦

如果你真係要支17.8 ,我有支花花地既銀色連hood 半送半賣俾你都ok
疫情底下終於搵左日拎部機出街
Em1 ii 17.2/45.2
師兄我有興趣

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞