[細底係原罪]Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (15)等出E-M1MK3

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
自拍等效焦段
又要有近攝功能
咁即係咩鏡
都係影完raw用電腦執方便好多
熄燈玩火就魚眼F1.8
岸邊玩水就F1.2,抹D Vaseline做效果
依幾個月一萬多啲可以買
1. EM1 iii
2. Fujifilm X-T4
3. Sony A73

真係要M43 fans 先會入坑
我考慮緊em1 3 定a7e 🤔
或者係影星/光軌
除非有某d 原因m43 先俾到你,如果唔係a73 係抵玩
我覺得個live Nd 好正😁
依家XT4有埋ibis ,我真係唔諗em1 3
拍片又好過em1 3,XT 4連拍追焦已經夠哂用
反而a7 3就睇你上唔上ff機啦
咁e-m1.3有高解同live nd 同好勁既機身防震都係賣點嚟既
等出自動.
唔出就揀奧巴17 1.8/ 20 1.7 反正貴唔到幾多
利申有20餅
雖然依到係m43區 大家都成手m43鏡

但如果由零開始的新手 價錢上輸機身 贏鏡頭
唔追求超級淺景深,唔洗FF。玩FF,就攻頂直上定焦f1.2,一機一鏡唔洗再買。m43/ff 雙機流

玩m43,入多幾支鏡,帶出街都easy,ff就不了。
儲錢入1025
睇文寫FF 可以做到景深紙咁薄
人像一隻眼合蕉 一隻眼走蕉

但旅行相 前後都要合蕉 m43 F4-8 都好安全
深景深其實本身好o 岩用係旅行,紀實, 風景,生態

可惜華人攝影圈都係諗淺景深>深景深 , 我見而家d 非m43用家以為m43除左焦距x2 ,就連光圈都x2都懶得反駁
鏡頭就係以m43 感光元件尺寸同解像力計晒數先做到鏡片鏡身設計吧

你睇好多舊鏡皇/定焦都過唔到而家過4千萬像素既機就知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞