[細底係原罪]Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (15)等出E-M1MK3

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
幾錢入左呀
7080全新
係咪有問題
如果係我去換
去睇下cs戈支會唔會咁
我都係因為咁 煩緊下部轉唔轉O記BODY好 中意DG鏡但係唔想無咗雙防震
O記BODY EM1 III 本身已經7級防震
G9 + Dual IS 2 鏡-> 5軸機身防震和2軸鏡頭防震,支援最高6.5級防震效能

我用G85 +DG1260 手持2秒都未必成功
m43個優勢就在於可以撈亂來用
em1個ibis咁勁我就唔會執著於個dual is啦
反而G9出咗成兩年幾個spec都無咩點outdated
係衰太大部同microusb
G90上年出反而仲倒退4k有crop真係on99
我估佢係想有空間叫人諗買G9
我覺我G9正係正在panasonic終於照顧返想影相嘅人令我對佢有返希望 點知轉個頭佢就分心去玩full frame...
想問GH5 點睇?
心思思想入部水貨玩下拍片
我會考慮我有冇需要用到咁PRO嘅拍片機能 因為GH5真係好拍片專業向 如果係我嘅話 我連v-log1 2 3幾時用同點用都未sure 我根本無可能發揮GH5嘅價值 我不如買拍片同影相更平衡嘅G9 / XT-4 有基本拍片功能就滿足(反mon, 插到mic,機身防震,正常發揮嘅眼/面部focus tracking) 又可以將我用唔到高級拍片功能變做有可能用到嘅影相功能 (e.g. G9比GH5有更快嘅連拍,超高像素合成MODE) 又或者唔會影相嘅話就買一般youtuber中意用嘅 canon m50/ sony a6400 反而更平更輕便
第二考量點係 GH5係2017嘅機 我會想等下一代(通常2年幾就有新) 睇下有冇岩用嘅新進步(e.g.更高像素?)去買新科技 就算無科技大突破GH5到時一定跌價更易入手
總括黎講就係 除非我唔等得而我又有信心發揮到GH5嘅高級拍片功能 否則我唔會考慮而家去入GH5 同埋戴返頭盔先 我唔係專業人士同埋我中意影相多過拍片所以我會偏向平衡機種 你可以等下其他PRO嘅巴打俾意見你
老實講,我諗佢下部應該轉用新sensor
應該上33MP/24MP 影到8k 6k
佢應該都係等新sensor 先出機
依家OM 係em1兩代同三代 係影相方面無咩突破
都係加返手持high res live ND 加強防震
吸引唔到有兩代機既人換機
都係等用新sensor
希望突破到像素問題啦 機就愈出愈重同貴 但像素就追唔上 再係咁真係會俾apsc食咗m43個市場
其他依家新手好多入富士
你見到二手鋪多左囡囡睇鏡 好多都係睇富士
富士依家又強勢推機 好多人都唔志在平定貴
我自己都有用xt20 我當初入手係因為影極光部gx85啲noise太嘔心
不過我都有留住部gx85 因爲係我第一部相機亦係令我中意影相嘅相機 同埋行山露營帶佢就輕鬆影小動物
睇怕好難
XT3 26MP cmos 高光iso 都比XT2 24MP cmos差
高 ISO
有冇人有興趣收EM5 3同埋75.8
賣身換EM13
75.8 黑定銀呀
銀色
機,咩價位?
7500 有多2粒副廠電同USB差電器 64GB卡
大約仲有10個月保養
換得咁快
用快門線會頂住個反mon
$7500
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞