[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(91)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
不過我感覺上aroma係大陸扮土炮 雖然隻嘢係幾好聲

師兄N8用咩線?
線身算軟, 好少聽診效應
我用UE900S駁DAP試, 條線係2.5mm頭
對比原裝3.5mm線: 人聲&三頻都有明顯提升, 音場闊咗好多, 樂器聲好自然同清晰, 收尾有少少延伸感, 但樂器聲有少少蓋過人聲
對比ALO reference 8 (2.5mm): 人聲冇ref 8咁明顯同集中, 但樂器聲個人覺得好過ref 8少少, 仲有軟過ref 8好多
之前用ccdd,宜家多數用ag nova同zentoo plus多
aroma成個感覺都有濃濃嘅大陸味,但佢起碼係hong kong base嘅公司,同佢哋傾計又用廣東話,又成日響香港宣傳,算係咁啦聽聲收貨
希望各路ching推介 小弟都諗咗好耐揀乜耳機 有試過
但仲係唔啱心

$2500 budget
平時聽ACG K-pop 流行曲 鐘意毒女聲 偏好女高音
手機推
(最好耳機細D 因為小弟耳仔有D細)
LS200
聽女聲
final b3
右店未收到
我想問啲嘢,我部黑磚搭隻M9跟4.4原厰線時,㩒聲音設定個開關時聽到「da」一聲係咪正常?有時轉歌(喺mon直接㩒歌名)都聽到「da」一聲又係咪正常?雖然聽首歌係冇呢啲聲。如果有問題,究竟係部磚定耳機?

利申,部磚用咗大概50hrs,隻M9就前幾日買。
近排睇緊final b3 make1 同埋 ak diana
呢三隻用手機會唔會好難推得郁?暫時未有錢買dap
小弟聽開女聲 budget 大約5000
想問下有冇人有同樣困擾。

x1a+ n5005 用 tidal 較到比較細聲時都有明顯底燥。 但係播返自己flac / dsf 就完全無問題。

是咪代表左tidal唔係真無損?
正常
https://helpguide.sony.net/dmp/nwwm1/v1/zh-tw/contents/TP0001449434.html
Walkman的內部線路採用一個繼電器。當一副耳機連接到耳機插孔(平衡的標準)時,您可能在下列情況下聽到來自繼電器的聲音。

-當您變更輸出裝置時。

-當您變更內容或音質設定時。

-當您開啟或關閉電源時。

-螢幕關閉時。
thx
final b3個人未聽過
final make 1 同 ak diana 我會揀 ak diana
ak diana 跟條線係2.5mm, 會俾埋個3.5mm 轉插你, 方便你遲下考慮轉DAP唔洗換線
電話推唔推得郁就唔知, 個人用DAP試聽
數據黎講3隻阻抗都唔高, 電話應該冇問題, 但都係親自試下好
換線黎講ak一定冇final咁多選擇
但ak diana成個package個人聽落已經冇咩位可以挑剔, 唔需要換線
make 1可以拆耳機換filter就多d玩味
另外5k budget 俾多兩個選擇你試下
Acoustone HS1650CU / HS1670SS
但HS1670SS香港唔知做唔做到低過5k...
好 唔該晒ching 搵日去試試
想問下大家對xelento 戴緊嗰時摸落去有冇聽到啲咚咚聲?
我左邊有 右邊冇
咁獵奇? 無喎
我都係xelento
有冇巴打試過earaonics grace
想退燒,聽人聲女聲多,極少聽edm 同metal
用緊velvet v2 性價比幾高
Thank you very much 各位ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞