[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(91)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
你唔需要咁驚,有時間就上去舖頭試聽,店員一般都友善,如果你覺得佢態度唔好咪以後唔去囉,你又唔會少忽肉。
爬文無咩用,你對耳仔先係真實感覺。試得多先有比較,建立聽感。
同店員講清楚你既要求,筆直、音樂類型等等,佢會推介一下。當然你試聽完唔一定要買,返屋企做下research再比較自身試聽體驗,最後再決定買邊雙。
不過一千蚊係入門價,唔好抱太大期望。二千蚊(最低千五蚊)會提供更多高性價比既選擇。
如果本身iphone加仙女配多個細細地嘅dac amp有冇用
黑磚唔好咩
我配elysium好滿足
調音既野唔係個個都鐘意,成日比人話佢味精重,我都唔明點解,真係咁勁咩黑磚除左推力上唔係咁足,其他我都好滿意
其實我覺得黑磚算係淡 開埋direct mode仲淡
所以話唔係個個鐘意,我自己睇法,佢background好乾淨,聽樂器向既好適合,我係偏向想聽多啲細節的,講真我唔覺得係淡。

一路都係開direct mode,因為用左佢啲EQ,咁就真係味精重喇,另外都要睇你配乜鬼IEM同聽乜野音源啦
冇用
我一開始有開dc果個,而家都係開返direct
黑磚相對其他sony機 真係算淡 當你對比返金磚同zx2咁濃
講細節黑磚或者金磚都未必係AK對手 但sony機就賣點在佢個signature既調音同整體上佢咩都會比到D你 而且全部都係做得幾好

其實cayin D味精好似仲重手特別係N8
final個mmcx鉗出左 造福人群
屌那媽,佢出早啲,我隻黑仙唔洗比我ok,dllm

其實final mmcx assistant 上年已經出咗
有減啊 W60 $469 / W40 $219

真係幾抵屌
屌那星無留意,今日寄去campfire,問佢洗唔洗錢又無答,淨係話會recreate,我另外嗰邊都unplug唔到
campfire d mmcx頭一直都係廢廢地
唉,我怕左佢,最慘係佢死左,N8又未到,想入隻平平地頂住先又唔想
多謝指點
我係用mojo 加 iphone 聽歌
不過就唔係仙女
細節都唔係AK 對手, 但我鐘意聽band sound
我咁講話聽行嘢好過用sp1000m
用緊se315,apple條3.5 to lighting 壞咗,值唔值得去買條貴少少 例如300幾蚊嘅adapter?定係咁入門嘅耳機 apple嗰條已經夠做
最後去左熊仔頭哭喪😢
原裝果條ok㗎啦
須山係香港呀 叫佢幫你簽名啦

求救

今日發現左邊耳機冇聲出,掹條線出嚟嗰陣發現,我個2pin其中一隻針腳卡住咗喺耳機入面,想問吓要點搞,有冇得救

有冇爸絲可以幫幫手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞