[秋水安在] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (32)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
我嗰對着咗三四個月,唔會鬆太多
我都想買多對loafer
Suitsupply 同The Hackney Bespoke 都想試,質素方面 suitsupply 係咪真係好好多?
可以咁講唔會差得遠
最唔鍾意 one piece collar,個人覺得唔特別好睇

利申:有一件定兩件
Hardwick好好著!
但第二對都好靚
總好過短襪
Hardwick 個腳面包到好舒服
但個last 個頭有啲空位
行路唔係好慣 未試過著呢類鞋
同腳爭有小小虛位
無第二對咁fit 長度黎講
聽日 日本來香港 一個禮拜左右
之前係日本買咗d野 有冇人想要,要的話我可以帶俾你 要的話快d講, 如果唔係我唔汁落行李了

有 brooks brothers milano (slim fit) 間條 14.5-32 全新連 tag
brooks brothers 恤衫 M 碼 全新連 tag
brioni cable knit sweater 48碼 全新冇tag
日本 ships 買 意大利Robert collina 黑色全新連tag
band of outsiders 黑色褸
Bagnoli 拿玻里製 double breasted Chester coat brand new

全部平賣 唔賺錢
有意可以睇相
https://imgur.com/a/oNG7XT2
Wong sifu 整衫幾錢?
巴打你最後決定去邊整未?
你仲記得我 thanks
我整兩件 , ng sifu 加 之前你地講嘅 dB
大比拼
我改左機票 sosad 而家留10幾日

300 400係包料嗎
件衫好好j
咩料黎 點整e個款
sorli 如果我唔知規矩
我唔知其他人, 不過我係香港搞衫唔會催之類 同埋唔講價的, 我為左整衫改左飛機
唔夾最多唔做only
我好尊重師傅們的
還記得當年,11/12年咁上下,剛開始在網上討論做衫,不論年齡,不論貧富,只要大家是有興趣玩衫的,都聚首一堂。

當年我地做cmt,確實是為左慳錢,但當年的價錢同今日是天地之別,除左通漲,另外既主因就係有班戇鳩搞亂晒啲規矩。

當年的cmt確實是平,AC safari兩千蚊CMT,無錯,仲平過今日好多所謂「工場」;由深水埗車房、中環迪比三蚊CMT,玩到上Corcos,由Gordon Yao玩到WW陳。

平是平,大家也熱烈討論,但似乎當年一班「領隊」遠比後進識規矩,識尊重人。大家似乎忘記左,CMT其實只是包裁、做、修整,亦是CMT三個簡寫字母的由來,做錯左?退番塊布俾你,用唔番黎整衫?其實唔關個師傅事,大不了你另請高明,布是不會賠的。

後來討論多了、熱烈了,產出了一班我口中所講的「Cheap撚」,要蔗渣價錢,又要燒鵝味道,都不核止,仲要有埋龍景軒既服侍。到處揾工場,美其名做精明消費者,實際只是攪屎棍。

直到包頭王將此一類人既放上了檯面;鋪頭、工場也吃了些苦頭(舉個例,有的人為了慳錢,拎塊成萬銀的布要他們做,人地做得唔好就要求人地賠布)。

CMT紛紛加價,為的就是不想接到此種「麻煩友」,如今的價格,我想也不用我提。

往年,CMT只是鋪頭俾一眾發燒友做做舊布、特別野拿來養工場的手段;發燒友們也知規矩,自己是省了錢,像要有休魚期,做人也不能太過分。做衰左?無緊要,下套吧!當碰碰運氣,這過程中也有不少野學,自得其樂。

如今動不動就上網彈劾、叫人賠布,又甚或影響大單來源既鋪頭,鋪頭換工場的換,上大陸的上,香港工場?有料的就勸退不要上網提名其名,繼續做鋪頭生意,偶爾接接一些熟的散客,安安穩穩度日;無乜料的咪又打著「精明消費」的旗號,接接散客搵兩餐飯食。至於價錢?當然跟大貨不可同日而語,但那群「戇鳩」想著自己慳左錢,去兄弟幫買布,去美麗都訂造,心裡感覺賺了,哪會想那麼多?

只能說,今時今日新手入門愈來愈難,愈來愈少選擇,又愈來愈貴,也只能拜謝那幫「Cheap撚」。
你呢個都唔你一片領呀
唔係屌你,屌緊前面果啲,你唔知頭唔知路路關你事
講解得好清楚,也說出實況。
其實十幾年走來,變化不可謂不大,我看著各路山頭掘起,從前的網友好多都以此為事業,好多人問我,為何我不開鋪,但我始終喜歡獨來獨往,買自己喜歡買的,造自己喜歡造的。不想因錢失感情。還幸,跟我團買布買鞋的,記憶中從無人向我投訴,大家都買得高興。可憾的是,現在再難找到甚麼筍嘢可以益下大家,一切隨緣吧!
咪以為我咁資深就不會「中伏」,我無造過一間店或師傅是一次到位的,訂造是一個過程一個興趣,當中充滿surprise!
上星期試腳,師傅拿了兩塊黑色馬皮出來,說是我交來的,但我記得我是color #8,兩張皮會不會找不番?有可能。咁點?咪無咗囉,可以點?奉勸大家,無這心理準備,不要去造CMT。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞