[秋水安在] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (32)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
同意

個人經驗 CJ - b & L - saints crispins - TLB - Berwick - meermin ( 我腳型比較肥 )同牌子較少只供參考
咁每個地方做野方式唔同,無得咁計架wo。
呢個當然啦,仲要係講緊差不多一百年前的做法!
好似話London Lobb仍然只是求其畫個圈,度幾個尺寸咋,係咪真?
我睇Kirby Allison 條片 係
John Lobb(saint james) 一系的確實如此,但佢地會擺客人隻腳落大脾度feel個軟硬、骨位。至於點記錄,呢樣就玄學喇⋯⋯

Ann、templeman之類都是咁度的
John Lobb出黎獨立後的鞋匠大多都不差,John Lobb London自己啲bespoke 鞋我是無見過邊對做得岩腳,唔知是咪trunk show獨有定本身都係,佢地雖然幫你開楦同度腳,但除非你要求,否則係無fitting trial 的,完全是搞鳩笑。
黑色shell係好正但我中ravello同cigar
好野有鞋試

個底內同個鎖鏈縫啲做工靚呀,遲下先慢慢講英國佬做鞋業既分工文化
Rich...
你兩個富豪玩曬啦
拿唔好屈我,我窮既,有錢既係橙爺
窮得只剩下錢
窮到錢都無
正常 peidwear 係比較慢
Meermin 對 unline loafer 幾好着
Same 窄到仆街
我就唔捨得整templeman
著開內聯昇
咁真係要有機會試過先好買...

點睇呢對carmina forest last 既natural shell cordovan
定係plain toe 好睇啲
條edge唔靚
剛買咗對forest last loafer隊都隊唔入
要留意下個last啱唔啱你
有咩好推薦 買唔起alden
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞