[秋水安在] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (32)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
有冇啲挺身又唔太拮既入門布,試過vbc同huddesfield既flannel都幾正,但huddersfield有啲厚,想春夏季都著到我諗應該9-11oz咁上下?
我未會自己cmt住都驚搵師父造柒,所以都係應該去鋪頭造,可以順便問佢地拎黎睇下再叫佢地介紹咁
Fresco lite
Fresco lite有啲輕身
挺身又唔太拮explorer lu
如果接受到少少拮就Fresco
腍唔腍唔係睇幾多ply係睇佢用咩紗織仲有捻度幾高喎大佬⋯⋯⋯你用的yard fine,就算多幾ply一樣係腍,舉個例:3ply fresco已經硬身過vbc 4 ply;另一個例子可以睇Standeven隻explorer,入面有隻用120s 紗去織既high twist open weave 布,即使結構上非常似fresco lite,但就比較易皺同滑手好多。

Crispaire同finmeresco用得比較多merino yard,紗本身比較軟同fine,捻度亦都低啲,就會相對腍身同無咁防皺,響歐洲還好,但香港潮濕天氣一吸左濕就好似濕水毛巾咁,熨好的線維持唔到好耐的。

一塊布既特性係由好多種元素構成,不是三言兩語就解釋完的。
唔清楚你對「拮」肉既定義同接受程度。但我覺得standeven explorer入面八盎半果一堆個balance幾好,可以望兩眼。
岩岩做左件oxford 想問出現依兩條痕 正唔正常?
你有無爬番上面D文㗎,仲問?
等陣牛肉餅又鬧人㗎!
咪講到我咁惡咁啦
牛sir連口訣都出埋
你咁講完仲邊有人去LH 打鐵同埋痴底呀
I mean 冇人兩樣都做晒
LH有好多客都唔係上連登
好多都係fb ad既....
咁呢D係顧客選擇黎 冇計
同埋又唔係好多錢 算啦
agreed
LH通常都係做新手或者偶爾買一兩對嘅人嘅生意
都已經夠交租同埋出糧
每對鞋on top收多成五舊水都咪話唔正
咁呢D個人選擇,個客做過覺得好咪繼續做囉。我不嬲都叫人樣樣都試下,咁你先知自己喜歡邊樣。
唔係KOL話係就係㗎嘛
香港男裝界第一KOL蛋爺
其實男裝最好玩的地方是好多野都係個人選擇,只要你知自己做緊乜買緊乜就可以。
之前都試過一次打掌加鐵,好後悔,平常都係打開掌,果次比人sales左兩下就中招
係既 見到巴打都話太少巴打去試 所以有D都唔知而家既質素係點
想問下想買suitsupply既話 喺香港買定等外國特價上網買 再喺香港搵人改返fit size好D?
唔該牛巴
等我自己都research研究下先
嘩,呢D位咪預我
Exact7ly!
想問下stefanobemer係咪唔果個價?見呢到好似冇乜人討論呢個brand,定係俾得起呢個價就係加多少少上bespoke?
有無巴打可以比意見?
試下解開粒鈕 用手禁住條明筒向上滑
睇下去到邊d痕會消失/你會接受到
利申:我唔識的

老細應該有睇呢個post😂
討論2.0完左啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞