[秋水安在] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (32)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
Fine應該講緊針數
市場上定義Merino羊毛「原料」確實係用原料纖維本身既粗細去定價錢同養殖水平。

但問題係咁撚多種羊,唔係全部都好似Merino咁Fine。例如:你織tweed會用Cheviot都係貪佢地低光澤又夠實淨,確實係唔fine但係是好野wo。

每一種羊出黎既羊毛都有自己既特質,除左睇羊毛本身fine唔fine,毛纖維的長度同曲度、染料親和性等各方面都好緊要,纖維本身fine唔fine,只係其中一個參考指標。
我地講既羊毛天然原料幼細度,姐係支數。
咁好好多,我即刻明你講乜了。
唔好咁啦,我好懶架嘛識我咁耐唔好逼迫我啦
想問下皮鞋保養
如果對鞋冇乜甩色 刮花係咪唔駛次次都補返色 剩係搽cream就得
同埋如果真係刮花左少少係咪補返色就ok
Cream咪補色用囉⋯⋯
因為我嗰陣時喺lh買個cream係白色 搽上去好似唔係補色嗰個作用
有冇做shirt 介紹
Cream本身係一種「polish」,有人叫shoe cream有人叫cream polish,主要成份就係溶劑、顏料同蠟,但用黎鋪響皮面(smooth leather)上面,唔會吸收入去,等佢補番色同光澤。

你買左無色,咪姐係等於得溶劑同蠟囉,俾你用黎整「令」少少對鞋架喳。

如果shoe cram本身就可以滋潤對鞋,咁啲廠另外出咁多種conditioner托咩

定係真係第日無得偷懶要貼埋呢啲基本常識響post頭?個個po都有人問個個都唔撚爬文
屌!真係睇都睇到煩,上幾個post爬下得唔得姐,問完又問問完又問問完又問。

爬文啦屌你!
我快爬完近兩個posts 剩係見到西裝鞋同coat 同cotton布 第一頁又冇先問 對唔住
然後你就會好撚容易地搵到你想要既野

請善用已有資源,多謝合作
去買杯涼茶飲,下吓火,咁好火氣
喂老細,雖然我同Ricky哥係朋友,我有時又會去打下躉講笑話我響度做part time,但我鳩噏架噏

我有自己鋪架朋友
未食飯未飲水好撚多野做=爆炸
呢個好笑
我都成日在DB扮店員
成日忘記用google大神對唔住, 會改善

anyway 就係年幾兩年前係db整過恤衫 可能咁啱個次整得麻麻地 (西裝好完美tho) 就冇再去做 宜家600件恤衫對我黎又好似太貴 試下shirtable先咁
但無個隻款
到底你明唔明整唔到XX價位不如唔好整既意思
我都有扮過
Shirtable 整過三次
性價比幾高
Owner 其實我覺得都算專業
但師傅手工真係一般
你唔係標準身形,或者對Cutting有要求
或者會睇下線位呀 領型呀
線頭處理得好唔好
都係比貴d啦

我中大伏係做one piece collar
佢而家比人屌到唔做呢隻領了
1. 師傅手工真係一般
2. 你唔係標準身形,或者對Cutting有要求
3. 或者會睇下線位呀 領型呀
4. 線頭處理得好唔好

性價比嘅「性」係邊度?
笑左
我估係整體望落唔會鬆泡泡咁, 即係遠睇誇啦啦嗰種?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞