[秋水安在] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (32)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
自膠 係color 8/ black
meermin 我都著唔到 上年佢trunk show都買左對 個last真係夾到頂唔住 著左幾次之後放棄左
colour 8 啦 ,黑shell casual 唔係咁易襯
買貴d買少d
推一推先,造唔切就去suitsupply著一條走算
其實直接ig inbox ricky問會快d...
係喎屌,巴打我愛你
黑shell tassel loafers見都ok
Color8啦梗係
你預2.4-2.7k , 我個條整左3weeks ?好似
你是睇邊度的造鞋書?因為Daniel同我講德國佬做鞋用左呢套野好耐
why not both #yupptb 我已經有3對
最平果啲應該2k內有,呢排有造過
我對hiro last係著到腳踭爆晒血但過一排就冇事
反而想問下大家著唔著到carmina forest last
佢前後都唔頂但就係太窄入都入唔到
我都係舊年meermin trunk show買左對hiro last既Oxford
初初著腳趾公面個摺位夾到出血
著左一排好啲, 同埋佢腳面到腳踭個包覆幾啱我
不過啲皮真係好硬, 我自己唔算著得好密平均一星期兩次到, 到而家都仲係覺得佢硬 (對比幾對我之後買既皮鞋)
I want both too

不過現階段諗住先入手一對先
睇中左aberdeen last 諗梗color 8/ Black
我都鐘意color 8 不過覺得好似難襯啲
始終burgundy 咁上身就唔可以太多唔同色?
aberdeen last試清楚先,個頭真係幾夾腳,尤其係loafer唔可以size up
hiro double monk UK8 roomy
forest oxford UK8 instep少少迫但係都入到,著落都幾舒服
其實我對腳應該係UK7.5 所以兩對都長左少少,不過我估forest正常width我著唔到UK7.5
英國D戰前書啦,他們都有講footprint 的,但講到有就可以有多D資料,無亦無乜所謂咁,咁你話有幾重要?
我有對黑shell PTB
覺得好正
同意 可能到傳比個孫先軟
近幾年既 #8 唔靚,我會揀黑色
我見過d外國forum會討論吓唔同牌子嘅last俾大家參考吓;其實如果搵啱自己個last, rtw都可以著得舒服;唔知我地可唔可以都總結吓唔同嘅last俾新手(本人)學下野?
不如落腳去試 走一轉中環洗幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞