[秋水安在] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (32)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
訂造恤衫其實忌造一次唔滿意就走。尤其如果手工是ok的話。
你要比師傅/店舖fine tune你個pattern先得架,周圍走/試係無用的。
但係low end嘅未必有紙樣,每次去咪都係由頭開始
算啦 個個係度問完最後又係去返佢地覺得性價比高既地方 答都晒氣了
針數同支數兩回事嚟。針數講 yarn 嘅密度,即係織得有幾密;支數係講條線有幾幼細
今次唔啱咪下次改囉
個人意見係兩/三次機會,衫褲鞋都係
為我來說,首先是個手工是要ok先,手工唔ok,個型就算幾好都好,望落都係cheap。
咁所以我先看手工,而看手工不用造咗先知,看下造起掛係度的便已知道。
之後試第一件,看看出來如何,有無大問題,個style適唔適合自己,個fit差幾多,服務態度如何。。。如果覺得可以,試多一次看看是否可以改得更好,如果好咗,第三件更好,咁咪done囉。
如果第二件重複第一次的毛病,咁咪去第二間再試囉。基本上係咁玩架嘛。
有無巴打係呢個網過harris tweed
https://www.harristweedshop.com/tweed-index.html

同埋15oz 香港著會唔會太熱
不過用番牛肉餅個beef and liberty比喻,你只想比老麥價錢就可以吃到beef and liberty的quality漢堡包?大家唔好發夢啦,老麥價錢連triple O quality都無可能搵到呀!
屌 我睇錯左做除左牛巴 仲有邊間
My bad
我知牛巴係另一間
好過去買Brooks brother成品掛
入門試下無妨
但其實一件做得好既恤衫可以陪你3-5年up
如果要試 不如做白色 反正壽命短
Black Friday trophy on my foot
黎緊諗住去ac整safari jacket用cashmere,tweed,定係wool好?
Tweed一票
Tweed 有冇布推薦?怕去到一頭霧水,自己平時又冇留意開
愈平愈好
Magee, Dugdale, M&S

ac 3種都無 最後揀咗loro。
做得好既恤衫可以陪你3-5年up -> that’s why 唔應該嘥錢同嘥時間落唔達標嘅恤衫到,還掂都係幾百蚊一件
ching 整左幾錢?
倫敦附近買布有冇推薦?
扁腳wo
6000幾。
今日熱番 大家咁好火氣
今日好火下次黎搵你外賣杯凍飲比你。
上年整過一次真係唔太得,手工唔講但連fit都講唔上。如果要揀我買rtw再改算
唔岩身到好似無度過身就做。
https://www.instagram.com/p/B1-tI0tFtgK/?igshid=1ekoxu8rnm0t8
我應該講錯 我講嗰隻「cream」係呢隻黎係咪呢隻就啱
想問下除咗shoemart 仲有邊間可以排Alden rare shell.
有美國朋友地址
AoC AldenDC AoM B+M
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞