[秋水安在] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (32)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
又黎
其實用料同做工幾好,但個粗鞋邊同啲設計真係唔多斯文,香港鐘意呢種口味既人唔多
搭單問其實鞋底係去到咩程度先應該要去換
呢個當然啦!
鞋的事就自己著自己負責。
牛肉粉就話佢皮底行雪地都唔冼的,我就話冼到Hi hi
打掌與否就係自己決定的,有些人是鞋底控,你打咗掌個鞋底線條就破壞曬,所以打死都唔會打掌。有D人著重實用,咁打咗掌一定襟行D。
打鐵都唔一定頂得順的,鐵都可以磨蝕o架嘛
又長知識了

鞋是買來著的😎
認真vibram啲底仲襟磨過鐵

利申:有幾對鞋啲鐵磨到就黎要換,但個底仲未穿
穿咗就一定要換啦!其實未穿窿之前按下去霖霖地都可以換的了。
如果剩係打掌去地鐵有冇伏,定係去番頭post個幾間好的
有得補啦,都係許生好
請問有無人知點解件blazer兩個膞位下面都有條明顯摺痕呢?

我睇返裡面𢃇布個丌個位都一樣有摺痕。

件褸係Browns Tailor造。
個領無裝好,紗紋無整理好,不過唔知有無得執,可能要重新做過個領,拎番去俾佢地搞啦。
想問下想進修下對紡織品嘅知識、特別係西裝布料,有無咩書可以學得到?
我都想好似呢度嘅巴打咁淨係提起啲布名已經知道/暸解到啲布係咩回事

我無錢所以買多啲摸多啲唔係一個辦法
唔該晒。知原因就好。執就算啦⋯⋯都買咗兩年。
易唔易甩應該同個底有d關係?
我有對berwick 年幾就甩左
同期做嘅alden仲好實淨
另外有對jr底可能成日落雨著 一年就甩
同意 lulu 嘅坑紋著一兩個月正常已經冇曬
反而膠可能有d彈性 著左成年仲見到有
想請問下舊西裝可以點處置?
同膠水、手工關係較大,除非油皮底。
有人賣有人捐
有時真係唔摸多幾摸 做幾次都唔知有咩分别
經驗嘅嘢好難讀翻嚟
同意,最大關係是手工同膠水。
有無先沙好兩面?膠水的稀杰?有無等膠水乾透後搽多朕?
乾咗之後放咗幾耐先黐?
黐完有無即刻壓?
其實係有好多因素的。
著了成年先離是可接受的,分開咗咪黐番囉,no big deal la
雨天著得多係有關係的

已經洗左幾次已免佢縮
各位清請指教
第二張相:你平時係咁企?
你意思個人好似歪左可能咁岩我人企得衰
同埋張相嘅角度&未sip好衫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞