[秋水安在] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (32)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
有 但普遍人鍾意color8 多啲
Hiro last果種夾唔係咁易挨到架喎,唔只係個last反亞洲人,仲要鐵皮,直頭係痛到行唔到路喎星
想問下Joeworks既鞋邊到有得買同埋值唔值得去買?
Hiro last唔係圓頭咩
都咁夾???
除非去工場整MTO,不然唔太抵
唔多得閒寫太多住住,寫住少少先。

兩個shoegeek傾計係好開心,今程去瑞典見到Jasper同Daniel兩個出晒名既鞋痴,真心係傾到計。平時同人傾鞋、講bespoke,好多時都係推人落坑,要解釋好多野,雖然都開心(尤其如果佢地最後落坑J Bespoke),但係無果種「傾計」既感覺。

但同Jasper、Daniel傾計,好多時甚至我地唔識某樣野既英文點講,只要提一提用途,圖都唔洗搵就知大家講緊乜。

由邊隻底皮靚,講正平得黎唔差;講到大家收集vintage freudenburg ,好多供應商都只有臨執之前果批,好難搵到最最最最靚既果批皮,但為左收集癖都繼續搵、互相通水;到講點處理腳、Jasper腳公對上有舊大腳、我對腳俾巴士碌過、大家都難做。

再到度腳點拎更多information、拎完之後應該點用、點樣解決問題、邊個國家用開咩方式。大家唔需要再解釋任何野,直接傾啲technical 位,感覺真係好爽。

對鞋有passion、又有技術底、又有經驗、傾計又唔會就住就住會分享既人真係好少好少,傾得咁開心我已經好耐都無試過。

過程中亦都吸收左好多新野,例如度腳個過程入面,就見到好多新方法同工具。

例如呢個foot print,我好少見到人用,Daniel解釋話其實響德系既鞋匠呢個工具係普遍使用,用黎拎腳底骨既位置同重力分佈既資訊

而呢舊野同樣係德系鞋匠常用,但其他地方好少見(我只在日本見過一次),係用黎睇你腳背既實際形狀,拎到既information就可以用響vamp位既處理。

而佢地(德系為大宗)同日本山口千尋系(奧山、tye、Shirakashi、Noriyuki Misawa等),用呢舊「踩踩」既目的同方法亦唔一樣。山口千尋系係企響度踩,用黎拎你企既時候腳底到底塌唔塌、塌幾多既資料;而德系由於已經有果舊foot print野,所以佢地會坐響度壓你腳落去,要既係你唔施加任何重力時腳弓既原本高度資訊。(所以你見我果舊山口千尋踩踩係扁過呢個好多,懶搵圖,我ig有)

仲有好多好多有趣既野,關於用料、關於做、關於工作、關於收藏,有時間先寫。至於對鞋幾錢、等幾耐,呢兩個唔係我關心既事⋯⋯

我佛系買家黎
工場係咪即係去日本?日文溝通既?
橙爺握個手,買好啲買貴啲用耐啲,啲野會愈用愈正
個footprint 我在鞋匠討論區和書見過。
你寫太多係度無乜人明㗎,得閒同我哎下交仲好啦!
慢慢慢慢講多啲就會有人明架喇文化推廣不可中斷
咁慢唔得㗎!
寫快D!
屌你啦你又啥寫
屌你啦你又
我乜都唔識
次次都有睇,睇唔明會google搵資料
個 footprint 高科技野 睇到哂邊個位用力 咁佢仲睇唔睇你個鞋底d紋點走 同向邊面斜?
係,James英文有限
套野其實同Dr Kong或者日本套腳底Scan一樣作用
只係因成鞋變主流,慢慢變成Ortopedic鞋墊用
原本做鞋就會要考慮下足底壓力
之前都買過berwick, loake等
都係覺得不如一次過入CJ/ Carmina

黎緊想入手人生第一對alden
諗緊 shell cordovan burgundy/ color 8好?

各位大神有冇意見可以比下我
二千蚊左右筆直夠唔夠喺夢記造條羊毛褲?
同埋一般要幾耐架?唔該各位巴打
我終於記得我係邊度踩過個footprint!
就係做鞋墊時!
我的理解有點唔同,如果我們看返舊的製鞋書,到上世紀初,基本上造鞋都無乜點理腳底。基本上係當佢差不多是平的。
照顧腳底是足部治療師要求訂鞋或加鞋墊是才造的。
當然今天訂鞋就多咗照顧腳底的「feature 」了
在痾蛋的字典裡,這兩個名是同一隻色來㗎喎
好想快d去日本試...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞