[秋水安在] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (32)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
想搵對Alden 9901有無巴打知邊間有/ Online信得過?
點解個個post都問 係咪見貴就想試
好多地方都有 eg. Theshoemart, Alden of carmel
tassels無咩?
喂,我成日食㗎喎,好味吖,有乜問題?我只是唔會比四百蚊食囉!
嘩!原來你條友寫八百添
我今日都食完,舊八。幾好食,但我唔會俾八舊水買。同理。
知唔知天倫如果改褸袖, 幾錢到?
你依定先發現
用本料(前後都面料)咪要一樣囉;用裡布就乜色都得
打士碌架那些,花呢花碌都有
上腳未?
1. 我做褲唔落裡

2. 拮唔拮肉同啲羊毛靚唔靚無關係,係同啲羊毛纖維fine唔fine、織法、後處理方式有關係,舉個例:多苗湯力好靚,但拮肉到痴線;vbc 150枝同霍士法蘭絨用既羊毛原料唔係特別靚,但一啲都唔拮肉。

3. 後面長過前面係因為條tie太長而我唔撚想打全/半溫,我淨係鐘意打四手或雙四手,原則上前面果條個頭響褲頭附近就ok。唔關傳唔傳統事,撚有咁多規矩要跟咩。

順便補充一下,塊布靚唔靚,唔淨止睇原料、織法,後處理亦係重點。

唔好以為finishing就只係化下妝,你塊布個手感、drape成點都好睇finishing。中國生產唔到靚布,其中一個主因就係因為啲水太硬(太多礦物質),用硬水洗出黎既布手感會好腍嗞嗞同好奇怪。亦都係因為咁所以大多數靚布都集中響意大利某幾個城鎮同英國Huddersfield 附近做finishing。

唔講咁多住,攰。
LM
急急急 麻煩想問下咁多位

小弟想買對 Loake Brighton loafer
想知道 我著開 Nike , dr Martin

Us10 ,44 碼

Berwick 1707 tassel loafer 比較尖頭個對著
Uk 8.5

咁我呢對照買uk 8.5 定要買 Uk 8 好d

想知道Loake 佢d loafer 會唔會偏大定細

唔該曬
喺外國買咗件Safari Jacket但個喼冇乜位,想問呢啲冇乜Structure嘅褸係咪接埋塞一塞都冇咩事,唔用西裝袋都得?
摺埋
羊毛靚唔靚同羊毛fine唔fine的分別在於乜?係呢樣睇唔明啫
未啊、新年先著
推一推
Loake香港有得試
感謝牛巴詳細解答 學到野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞