[秋水安在] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (32)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
你上網訂定在裁縫店訂是你自己的選擇,dugdale你自己訂都應該差唔到好多。
自己買Quest cotton加DB cmt 夾埋2k
就咁睇你條chino都還好?
定我整得貴
個個聽完牛sir講信仰可能少左 要出返嗰post回應回應
Thank you
我不嬲就唔多理人做生意的,因為唔關我事嘛
在香港打鞋頭鐵,可以說是我帶起的,因為以前跟本在香港就無這款鐵供應
所以我本身對頭鐵並無偏見
打掌有其作用同目的,咁上面兩個貼文都已交代得好清楚。
咁我要講乜呢?
我想講打膠掌落不落釘,以我的經驗,在耐用程度來說,我見不到有甚麼分別,靚樣另計,落亦無妨。
打膠掌加頭鐵,我個人認為,多嚿魚
膠掌已經足夠抗磨和踢頭。我著鞋數一數二不「鏡錫」,我都唔覺有咁嘅需要,咁你要嘥錢整,當然是你的自由啦!
不過大前提是,個掌黐得好唔好
黐得唔好,本身不是物料的問題,而是「用料」同手工的問題!
我對膠掌打咗年幾,鞋頭踢到凹曬花曬亦蝕曬,但有無分離?無呀嘛,鐵看落會好D嘛?我唔覺囉,講完!

另外,以我十幾年來親自的體驗,最耐磨的掌是意製vibram #2337.
本身都係齋貼膠掌,但未夠一年鞋頭處就開始有空罅隙。會唔會都關手工既事?
唔該巴打,等我睇下先
講開鞋頭鐵 有冇巴打知邊間舖整鞋頭膠?
Finmeresco 香港賣成七八百蚊米都叫入門?Crispaire 都六七百,乜依家入門布咁貴架喇咩

P.S.講緊fresco同NFW 3舊幾
釘既用處其中一個咪防開口囉
大家入門咁高既 窮撚冇資格整衫
岩岩入坑,仲未知價
牛巴你有冇推介

有無人遇過呢d情況 可以點整返好
七八百蚊一米,咁做條褲都係米二三姐
當你cmt 一千蚊,加埋都係二千到
差幾百蚊姐,做jacket就差多D。
其實見到樓上有師兄問平布做褲,我又唔同睇法
你做一條褲,希布大約一米七八左右,300蚊米同500蚊米的布(差6成) 都係差400左右,但唔好忘記cmt價錢係一樣,當收你2千蚊一條,就係2千5 同2千9既分別,差價就由布錢既6成下降到不足兩成。所以如果想慳錢粗著根本就應該去搵第二個師傅而唔係由布入手。再者,都比得二千做褲就應該做好小小先唔會浪費左師傅價錢。
小小愚見
釘落皮底度就無乜用,釘落痴好既膠掌度就好有用。唔好個個睇啲唔睇啲。一直我都無阻止人打鞋頭鐵。

在我度買鞋的人我都會問一句洗唔洗幫手拎去有得補打番個鐵。我和蛋爺算是香港第一批呼籲人打鞋頭鐵的人之一,在此之前,香港除了高和,基本上是沒有鋪頭提供打鐵服務的。當時香港的鋪鞋鋪,就算有鞋頭鐵都只有緊蹄形,Lulu跟Triump要特別從外國訂的,有得補第一批加的鞋頭鐵,就是我們訂了自備過去的,問問許生,大概也六七年前了,當時台灣打鞋頭鐘的風氣,遠比香港濃。

痴完膠底再打鐵?我也做過,在台灣加的,就在我那雙400鎊買回來包鞋撐的G&G Oakham 上就做了;現在如果能重來一次讓我再選?不了不了,多舊魚。唔信的話,我番到香港後影我對JL俾大家望望就知道。

「痴底莫打鐵,打鐵不痴底」,錢多又唔怕核突係都要做的,咁無人阻止到你。
Absolute value差幾舊,%差成倍再者係都買standeven隻explorer啦,隻維尼香港finmeresco 賣咁貴⋯⋯
係香港個價on居姐,finmeresco好嘢嚟
你要咩類型?
我都有,但你叫人買布,唔講叫人去英國買咩?再者Finmeresco太腍身,吸左潮條褲線三四日就無。如果真係要買Harrisons旗下,spring ram好啲喎。
咁打鐵同痴底點揀
雖然我知唔同用途唔同揀法
Finmeresco 3ply都唔係咁腍身姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞