[秋水安在] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (32)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
咁bespoke鞋咁計係咪比bespoke 衫更穩定輸出90-100?
是日shoe shine day
用熱風筒去舊蠟
然後就咁用返saphir 酒紅色蠟打兩層已經好得

想問下大家平時着馬甲係咪都唔扣最尾果粒先叫正式,
4粒鈕既馬甲 最低果粒係咪都唔應該扣

話晒我都叫寫野出身
多數係唔扣最後一粒
Nope,都成日見有人fuck up
但四粒咁少,都係睇下情況啦!
但見啲美式復古美國佬都好多唔扣,連佢地啲銀鈕vest都係咁

呢隻咁
靚仔
Btw會唔會有人當左我係個乜鬼麻甩西裝狂人
喺最底就唔扣啦!
Vass?
有冇巴打入咗leather healer嘅BBJ vest呀
上TLB 下 Carmina 呀
我都想穩定輸出100分 求教學
我都做唔到但一切從了解自己同學識做選擇開始
借朋友ac
小弟近來身型有變瘦咗頗多又唔想拎去改,唔知各位ching有無興趣收二手西裝。
大部份九成新,著得比較殘我都直接掉晒,全部full canvassed, Size50-52,主要係培記、夢記同P記,英國料居多。小弟願意以原價兩折轉讓。
出圖
除左size都要睇身型
學到野

牛巴你rtw推薦咩brand?
我都唔買rtw既,身型衰
圖呢
新手問下地鐵站買到個隻saphir鞋油夠唔夠做?
方樽貴的個隻香港係咪買唔到? 謝謝
視乎你做乜,不過一樽用幾年,貴少少都ok la!
香港有方樽,牛記、LH、A記、有記同T記都應該有!
想入手valstar 既suede a1 jacket,想問下大家:
1. 防水噴霧係唔係必須?日常保養除左suede刷之外仲有無咩要用?
2. 香港潮濕果陣應該點樣避免發霉?
3. 揀dark brown定tobacco brown?!
thanks!
Hi

由上而下係培記、P記、夢記
物料係vbc110’s , drapers, H&S Crystal Spring

唯獨是p記個件特別d係unconstructed sport jacket,無canvas 其餘正常構造

主要其實係好新淨唔想晒野,以我身型轉變試過一件拎去改都係改唔到咁多,所以希望有有緣人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞