[秋水安在] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (32)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
係咪真係咁舒服
室內係,室外行得太多會腳底痛
其實我覺得JFP同Yanko都ok
另外例如carmina/ C&J /牛巴牌舒適度請問又如何?
Mori你out筆兼賣晒,當無事發生過啦
CJ舒服過Carmina既,料同做法既區別唔多想千字文,本身CJ定位就比carmina高一級;其他因素主要係last方面。Carmina大多數loafer既last尤其是Uetam last腳背太低喇,大部分香港人既腳背都是會炒起的,因為個last腳背偏低。
咁去t記試下先 感謝
請問白色呢一達係咩黎同可以點搞,捽唔甩的
你地都唔會打掌?
打過一次掌
之後都唔會再打
點解呢
自己覺得無咁舒服
個底好似好快會收皮
你試過著到收皮先講
下下聽理論
咁對比fully constricted 既welted shoes確實係易收皮,睇你同咩比較既姐
多謝巴打們教路
好返啲了

條鞋帶⋯⋯
咁講
我有對wolverine 1000mile 皮底workboots
粗著到爆,打風落雨出街都係佢
都著左成4-5 年先要換個底
其實換底呢D問題差不多是月經題,等我有閒寫番篇文放頂
皮底係咪一定無打掌咁襟,咁如果按正常情況,你是可以咁講的。但打了掌個外觀及行路時的感覺是不同的,個皮底越薄感覺越明顯。即係你JR double sole去打掌,除了無咁冼,你其實是唔多覺的,但如果是B&L loafer, 咁就當然好明顯。
皮底襟唔襟視乎好多樣嘢,皮底本身的質量,厚薄,行邊度,有幾多對鞋換,連續幾日行,落雨後行都有不同程度的影響。有D人好抗拒打掌,我就無乜所謂,我十幾對鞋中有兩對是打了掌的,他們認為要打掌不如買膠底(Danite),咁都係事實來的,所以自己諗清楚。
似揩到D嘢,甩咗D色在鞋上面,搽D蠟刷下佢睇下得唔得?
但唔打掌真係好跣
一般新鞋落地行幾次石屎路就唔會點跣,除非行濕左嘅瓦磚同膠板
不過皮底質量都好大關係,有對meermin個底好硬好易跣,carmina又冇乜跣
好啊我試下,唔該旦爺
皮底越硬是越冼的
唔怪得berwick 跣到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞