[秋水安在] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (32)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
你上面既言論有兩個大問題:

一、如果真係有筍野唔會益大家,咁魚蛋特走、我個快閃舊布團、DHKT巴打個特平DJA CR團點黎?我地大可以靜靜雞買,買完做好上黎刷下存在感。又要統計,又要答問題,又要計數為乜?得閒得滯無屎痾?

其實只要大家規規矩矩,不唔搞串個party,搞到工場、鋪頭都難做,該公開講的公開,該檯面下講的就私下講,話唔定今日已是完全不同的局面。

偏偏是有人叻唔切,有乜都要揚晒上面講,結果?真正筍野都沒有了。點解?舊布鋪大手入貨要出BR,EG/CJ/GG工廠鋪賣2nd factory 唔俾買非自己size,無得再幫人買,因為太多retailor投訴,好既工場不願再接新客散客,點解?

因為有啲人唔識靜靜地贏,係都要出晒大聲公,本身已經是走緊灰色地帶,搞到大家都再無筍野買的人到底係邊個?

二、你估個版一樣就做到一樣咩,有的話啲意大利、英國裁縫鋪死撚晒啦我又真係幾想睇下你口中4K cmt fitting一流既prologue版工場貨係點。出張圖黎,俾大家學下野。
咁你係到開你個姓,公開住邊個屋苑/條街,幾點出門口番工囉。都唔爭在直接成個地址寫出黎啦,反正擺上黎,有人篤下你灰加埋你之前post既相都起到底架啦 係咪
Loafers唔係唔著襪先最好咩?
我負責先,係我講多在先。
咁師傅講左話唔好,就唔好啦;金鷹我地咪照提。
大家做事手法唔同,就唔係自唔自私問題。

一直Top post個意思係,要做好fitting係有學費,一開始就衝去工場係中伏機會大,由是SuitSupply真係夠照夠做,而我自己都有件,絕非講完又無買。

而db/bt有樣好處係,兩位老闆都好會同人分享經驗,你肯問會教埋你點睇,我同牛肉麵都係咁樣學野既,由其我呢類骨格精奇瘦到無型既人,唔整唔知身體好,整整下連老師傅都話難搞。

某程度上,呢個唔可以叫Premium。

點解老一輩可以跟個師傅/行整一世?呢種溝通同相互認識,係量化唔到的,特別係貼身衣物,邊個位要留心,唔係同個師傅/行熟悉或者有默契,絕對係會出事。咁搞個時間同機會成本,同你買成衣唔會差好遠下。

可能大家都會聽過李國寶幾多要求,或者Duke of Windsor的故仔,就知道一個熟悉自己的裁縫/裁縫行幾重要。

工場要做到呢點,我諗你要去工場好多次,做到熟先會開始同你傾邊個位要留意,而唔會話你阻住開工。
-牛兄你啱, 細佬一時興起講多左. 真.筍野只會益自己人, 咁自己人點定義就個個唔同.

-貼圖就唔好la
講個故事,曾經同一個工場合作過,講左不下廿次,做左不廿套,都係死同一個位,上袖溶水食多左,扯住後檔導致袖後扭。

在呢個post,我都算是老屎忽,老屎忽如我都要日日同工場角力,無數不同問題。尤其是催貨時,你催得急,佢地就不理3721整好左再算,fitting錯?細節錯?不理,最少有件野嘔左俾你先,事後要來回多少次修改、運費幾多、客幾不滿,唔關佢事。

如是者,又有一批唔知頭唔知唔的水魚「新鋪」、「散客」上門,反正他們唔識野,事但交貨即可,久而久之,師傅hea做,唔搵我做?無所謂,去找別的工場,悉隨尊便。反正在香港,你找不到多少替代方案。

好工場愈來愈少,東西愈來愈hea,其來有自。
無圖你話你係林鄭都得啦
扯住後面*打錯字,錯字真係我既死症黎
好彩你無去教書囉!
Black Friday第二對
Museum calf真係靚好多
想像唔到王子去教書
牛兄, 何必咄咄迫人呢?
未飲涼茶,sor sor
咁備過課又唔同玩法嘛
今曰又中槍
Push
入左咩貨?
我覺得ok。safari有時會反高個䄂。
好喇大家唔好再咁怒氣啦
想問下巴打有冇造過dugdale Lisburn?
諗緊好唔好造件safari jacket
揮手喜歡
single sole 同 double sole
有無話邊樣好啲?
買吧不貴
牛巴可以share自己d Lisburn 衫睇下嗎
諗緊好唔好呢隻啡
https://www.dugdalebros.com/lisburn-linen/product/7416-dug13787/colour/brown_plain/page/245/
Single 比較elegant
Double 比較襟同chunky
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞