最近睇緊邊套韓劇 【8】

1001 回覆
11 Like 11 Dislike
真係12集打 Viking , 要新年先有得睇
應該係Dream 同Viking 各勝一局,重新燃起Dream爭勝團火
睇左兩集棄左,後尾會唔會好睇d?
好好睇!
要預不停會有bug
其實呢套算唔算偶像劇黎?孫元都唔係我杯茶
算係偶像劇。
同套劇一集太長同睇落劇本支持唔到咁多集。我認為減到10集。減少好多無謂情節會好啲。搞到男二女二條係可有可無

南宮珉、朴恩斌主演的SBS棒球主題劇《Stove League》正在熱播,收視率從3.3%一路攀升至17%,扎實的劇本大獲好評。

其實這背後經歷過辛酸的歲月,根據中央日報的報導:「這部劇本是在2016年MBC電視劇徵募賽中,獲得優秀獎的作品,但三年來被各家電視台拒絕,因為認為體育類電視劇很難成功,而且資金投入與回報的性價比低,所以連棒球記者和電視劇編排負責人都無法擺脫成見。」看到現在的成績,打臉了吧...

看過這部劇的觀眾知道,雖然是以棒球為題材,但就算是完全不懂棒球的人也能看得津津有味,因為並不描述棒球比賽過程,而是側重於棒球隊工作人員的幕後故事。除了偶爾出現的棒球術語,其他時候當作職場劇更加恰當,所以受眾範圍其實很廣,不限於棒球球迷。如果還在觀望中,建議有空一定要看看哦~!

https://www.koreastardaily.com/tc/news/123632
巴定絲?今期你好似好迷呢套
絲呀
→ yeardoss: 我覺得跟用禁藥有關 林應該是跟團長說dreams有人用禁藥
→ yeardoss: 我猜是補手徐英柱 團長丟痣瘡藥給徐英柱那段有點意思
→ yeardoss: 表面上很溫馨 但我一直在猜團長是不是早就知道徐用禁藥
→ yeardoss: 止痛 然後希望徐換藥
最初我以為 呢套開個頭咁差。都係平均7-8%收官嘅電視劇,點知到第4集原來係有外境 而到第5集嗰一個韓籍外援個感人背景加埋用倒序形式去講呢個外援故事,無啦啦爆出新高收視真係好意外。最初我見韓劇好少有會用到職業運動嚟做主題試吓見。第1集大部份時間都係偏平淡同悶,但第2集朴東奎事件後開始又幾好睇。不過依家由原來兩部份再分三部份,收視會唔會比以前更難計?
係3part加埋計平均數先係該晚1集收視定點計?我唔明,但睇到有全部都過10%以上,上年2019計。都無幾多套無線電視台劇集做到。不過我覺得到比賽嗰部份希望導演拍得好啲。唔好將棒球騎刧咗去…
但係如果繼續講人仕辦公室政治就會開始悶,所以12集打番場比賽係正確的。
我係巴都迷緊

我都係咁諗,但會唔會換鬼埋徐?
比賽部分應該唔多啦
可能都係勸佢唔好食
ok ok
最初我以為棒球關係,女性觀眾會唔會難受落啲,但原來套劇用咗辦工室政治去講,原來仲有感人嘅人物背景。連巴都睇到眼濕濕。睇得多韓劇嘅我都勁耐無試過

百日郎君都收到14%
我估不到,我都有睇
第9集我都喊左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞