最近睇緊邊套韓劇 【8】

1001 回覆
11 Like 11 Dislike
Same

我鐘意睇劇情/橋段 多過明星
我希望複雜啲
但暫時女主應該有啲創傷後遺症失咗啲憶所以以為憎靚仔係因為啲呀哥
一係就關佢親生老豆事暫時估呢兩樣

Between 二哥喺三兄弟中最成熟同關心女主,角色好討好
99億的女子同Stove League 呢期會唔會啱你睇多啲?或者小說改篇嘅檢察官內傳
佢大哥,二佬同細佬都係靚仔,點解又唔憎佢地?
以前讀u啲泡菜同學全部都有追愛的逼降
北泡個背景設成係幾吸引 同埋本身Tvn啲劇比較多後生仔睇
係希望唔好難尾就得
因為viu冇上呢套
有冇留意過,上面班人討論既戲,全部都係viu有上
我無留意,呢套係netflix度上。但都上咗兩集過咗成個星期,只係見多數啲留意 玄彬靚仔,孫藝真靚女。似係度J男女主角
因為Viu 有正字字幕,香港background
方便就手
Stove League估唔到會去其他國家取景
唔怪得愛的迫降無人會多講劇情,我終於明點解
劇情係誇咗啲但有啲位都幾好笑啊J玄彬都夠做軍人look型到
套劇都唔算誇,但算唔算無稽?
開個咁嘅頭,有啲位睇到眼都凸

但另一邊又正常嚴肅嘅劇情…

而整體成套copy返星星部份元素落去。
99億今個星期都睇完兩集,開始多咗啲人物現的同時,女主角背後原來都好似同人合謀,一早知道係有呢筆錢。。。
13-14(7)幾好睇 ,15-16(8)文戲多咗同無乜高潮位
係唔make sense 不過韓劇好多都係咁上下其實對呢個編劇都冇咩期望 上次藍海都唔好睇當睇下靚仔靚女囉
話時話今年都冇咩韓劇好睇
呢位編劇估死佢睇過太陽的後裔又想寫一次軍人,個編劇好似幾鐘意將男女主角嘅生活差異做笑料…但今次開個頭太過綜藝喜劇化過晒龍…

今期又唔算無韓劇睇,新一期韓劇有部係故事性強為主嘅韓劇,而有部份愛情喜劇?

另外一套少人講嘅朱古力我無都開,但略略睇過啲劇評…我不開了

但係12月OCN唔多覺有新電視劇,個台乜事
有冇人睇過春夜? 見影評唔錯 但係收視一般 唔知睇唔睇好
朱古力開咗會繼續睇
但未開嘅我會叫你咪撚浪費時間
點解既有啲興趣開依套
無論 愛情劇 狗血劇 治癒小品 懸疑查案
好多我都會睇
但呢套只係將所有人物寫到好慘情
男女主角又誤會再解開再誤會再錯timing
追到最新都講唔出有咩劇情咁
你叫我歸類我都講唔出係咩
睇吓有冇其他人有睇解答到你
狗血係用嚟形容啲好誇張好極端情節同表情去演譯嘅用詞,可以係狗血愛情、狗血懸疑 等等…

我近年睇過代表作 return名流真相 同今期99億的女人。偏偏奇怪的韓國觀眾就受落,每每有呢類狗血劇,收視都幾好吓。但係又唔可以話唔好睇係有故事性係入面,只係一講到啲人性醜行同性格就要誇張去表達

至於Chocolate 我亦睇過一次劇評,印象係話以女主設定嘅年紀唔啱咁樣去戀愛。大概係咁樣評。所以我唔揀呢套去開
我睇你睇完劇集大綱都知講姊弟戀,姊弟戀就要睇你睇膩未。呢幾年都算幾多姊弟戀韓劇
唔算膩 見係漂亮姐姐導演 真心好吸引 但係又驚個作家好似上次咁最尾亂鳩咁嚟 加埋啲狗血劇情 拖低成套野
春日都會有狗血野?唔會話 咪嚇我喎
呢個編你睇佢上次係講邊一套?
*編劇
經常請吃飯的漂亮姐姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞