中環風水淺談

984 回覆
248 Like 38 Dislike
想問下屯門青麗灣點
留名學野
以前聽人講馬𩣑山風水好好係咪真
另外想問下北角啲風水又如何

係唔錯
北角乜都唔好講,剩係條東區高速都夠你煩

你畫嗰條紅線係咩意思
想學下嘢

上水
開門即見山 窗外係西南南南
圖左為ptu
下面一年前係田,最近轉左(傳聞旁邊起公屋)
圖右 好似ptu 起野 愈黎愈多動土
日日操槍

家人覺得有伏 所以想問下

整埋幅地圖睇下
留名學野
以前聽人講馬𩣑山風水好好係咪真
另外想問下北角啲風水又如何

係唔錯
北角乜都唔好講,剩係條東區高速都夠你煩

你畫嗰條紅線係咩意思
想學下嘢

紅線呢排屋,圍住個海灣,而海灣對住個海,離遠又有個丫洲
呢排屋風水係唔錯

呢堆係咪怪山 即係菠蘿山咁一岩一忽
山要大帽山 八仙嶺嗰啲先叫靈山

呢堆係咪怪山 即係菠蘿山咁一岩一忽
山要大帽山 八仙嶺嗰啲先叫靈山

呢堆山都係窮山惡水
草本茂盛既山,山勢柔順既山,都係靈山
依家先知匯豐原來有座炮係上面

果個係形狀似炮,實質係洗窗吊機
但風水呢家野,好多時候都係取其形

部吊船明明就可以擺落一層再起高一層拎黎擺, 但係佢死都要突左佢出黎待用又唔轉返入去, 而家好多正常既吊船都盡量起到可以用完擺返好令到出邊既人睇唔到, 但係唔知點解呢到仲要整到咁, 所以都真係有理由係因為風水問題
香港力寶集團大廈

在如何應對中銀匯豐的“刀炮煞”上,香港力寶集團大廈的設計,選擇將大廈設計成鋼鐵銅柱的外形。看這兩個小鋼鐵俠,頗有“來吧!老子刀槍不入”的陣勢!

香港遠東金融中心

而遠東金融中心,除了同樣運用長江實業大廈“四面環盾”的風水原理之外,更乾脆把自己做成一面大銅​​鏡。銅鏡在風水中是最常用的道具,用來反射一切煞氣。頗有:“爺我一身反傷射甲,砍我?老子反死你!”

總結:

早在七八十年代,英國、美國、日本、韓國等國家對我們中國風水玄學文化視如珍寶!並且學習後在實操上也運用得淋漓盡致!“迷信”和“科學”這兩個詞其實所指的是一種認知態度,並非針對任何一種文化。玄學可信不可信?關鍵在於,你用的是“科學”的態度,還是用“迷信”的態度去理解。

遠東金融中心1982落成, 力寶中心1988完工,
中銀大廈1989年先起好, 唔通一早知中銀會咁起
想問下屯門青麗灣點

近高速嗎?
手機圖麻麻地

不過我好少住呢度 因為工作一個月得一半係度住
多數訓下教就算

ptu 果度愈黎愈多禿位
Too long didn't read
淺談呢?

中環風水好撚好
中環D寫字樓比大陸佬佔撚哂,將來香港人會好濕滯

香港邊度風水好,可以去吸下

星光行地庫,果到凹左落去,D剎氣聚左落去,剎氣旺好利財運,但人唔夠硬正會好傷身
如果講啱住既話,大埔慈安寺附近向海果D,或者港島南區正南偏西向海果D,無錢既就住青龍頭,都聚到氣

多謝巴打

留名學野
愛康健巴打
想問下錦田石岡嗰堆屋仔風水點
想問下屯門青麗灣點

近高速嗎?

幾好睇
香港力寶集團大廈

在如何應對中銀匯豐的“刀炮煞”上,香港力寶集團大廈的設計,選擇將大廈設計成鋼鐵銅柱的外形。看這兩個小鋼鐵俠,頗有“來吧!老子刀槍不入”的陣勢!

香港遠東金融中心

而遠東金融中心,除了同樣運用長江實業大廈“四面環盾”的風水原理之外,更乾脆把自己做成一面大銅​​鏡。銅鏡在風水中是最常用的道具,用來反射一切煞氣。頗有:“爺我一身反傷射甲,砍我?老子反死你!”

總結:

早在七八十年代,英國、美國、日本、韓國等國家對我們中國風水玄學文化視如珍寶!並且學習後在實操上也運用得淋漓盡致!“迷信”和“科學”這兩個詞其實所指的是一種認知態度,並非針對任何一種文化。玄學可信不可信?關鍵在於,你用的是“科學”的態度,還是用“迷信”的態度去理解。

中銀個積1982年就開始畫,佢地早D收到風唔出奇
香港力寶集團大廈

香港遠東金融中心

總結:

其實香港起野之後畫圖果陣可能係8-10年前已經會知道
而且果陣D則樓其實黎黎去去都係果幾間, 知道會點起, 咩設計其實1 d 都唔出奇
又回帶
香港力寶集團大廈

香港遠東金融中心

總結:

其實香港起野之畫圖果陣可能係8-10年前已經會知道
而且果陣D則樓其實黎黎去去都係果幾間, 知道大概會點起同咩設計其實1 d 都唔出奇

又回帶

吹下水冇壞
你當故仔睇都得
巴打點睇康樂園?
d gif好撚正
btw留名學野
香港力寶集團大廈

香港遠東金融中心

總結:

其實香港起野之畫圖果陣可能係8-10年前已經會知道
而且果陣D則樓其實黎黎去去都係果幾間, 知道大概會點起同咩設計其實1 d 都唔出奇

原來係咁, 雖然唔太識風水
就咁睇中銀個碌野成把刀咁, 剎氣真係好勁
唔怪得董伯唔敢入禮賓府住
lm
不過匯豐嗰到係真係幾堅,曾經係全世界最貴建築
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞