中環風水淺談

984 回覆
248 Like 38 Dislike
大埔嘅新峰花園呢?

補番張圖先
你d後生唔知鬼佬最信風水,見有人話中國人先信,唔識唔好出黎柒。

聽人講以前中環d鬼頭個房一定搵人睇過先坐落去架

我公司個鬼佬CEO好信風水
每年都將唔同部門調位
forward比啲中環老細睇

望海+對面玉桂山
前面有一排船廠同多遊艇
但基本上唔太嘈
請問有無好大影響
9up

住緊呢度對正3號仔,高層望朗豪坊,獅子山
風水如何
巴打點睇彩虹邨,入到去總係覺得陰陰沉沉咁
多謝巴打解答先
可能之前地圖圈得唔好 我再整過
可以分析下?
多謝巴打解答先
可以分析下?

其實四小龍呢類填海地,又冇山又冇水,有都成個貨櫃碼頭霸住,係咪點都唔係咁好。

另外我覺得個頭(碧海藍天,海麗村)好大風下,其實風對風水有冇影響

依度呢?

望到海?

望到 佢係一個山黎
點睇屯門

唔駛問喇,全港風水最差就係屯門

屯門碼頭果邊有好野
大埔嘅新峰花園呢?

補番張圖先

聚財格,好野

望海+對面玉桂山
前面有一排船廠同多遊艇
但基本上唔太嘈
請問有無好大影響

好到不得了啦
連登竟然咁多人信風水 同信鬼信有耶穌一樣

唔識睇
請指教

個經濟會爆,今日個市寬都收窄左好多

照睇今年天水訟,爭爭吵吵多都預左
下年師卦,打仗,照睇年中左右都開始應,差在打乜
19就平20就回
22-23就一定有事

純9up, 等花生

打仗

唔一定係明刀明槍
師解打仗,都可以解領軍/指導一個大方向
保守講係團結一心

我好悲觀,會大洗牌

大洗牌係指香港定國際關係先

全球

搭單問句 你之前話香港大概仲有十年運行 係咪都會俾大洗牌影響?

風水如何

你住得太入啦,周圍都係樓樓樓

多老人家即,風水唔壞

風水如何

但望遠些少你個區唔錯
多謝巴打解答先
可以分析下?

好地方,呢個位風水好好,放心

多老人家即,風水唔壞

咁多咩先代表風水壞?多後生?
節錄 吳師青 :

夫港龍遠溯南幹,近祖白雲,龍盡海彊,星應位,構成天市垣局.帝座天紀,位於半島.半島流水廻旋於三面,山陸毗連方一方.兼得貪巨武三吉之秀,湊合天然,鍾毓斯大.天下半島,往往應運而生聖賢.在昔孔子生於山東半島,耶穌生於阿拉伯半島,釋迦生於印度半島,皆為發揚宗教之聖人.本港九龍半島,亦破祿兼貪巨武之秀.將必有商合世界大同之聖人,應運而生者,可預言焉.市樓六星,渡海過峽,拔起星峰,為精華薈萃之所.撼龍經曰,此是海門南脈胳,貨財文武相錯.由此觀之,將必有握經濟重權,而造成工業王國者出焉.

白雲雄渾葱秀,為粵省群峰之冠.而行度鬱勃,勢漸東趨.陡起三角奇峰,儼若蓮花擎出,端嚴作祖,曜協廉貞.由蓮花而跨馬鞍,粉黛千叢,迤邐連綿,揭黃旗,帶銅鼓,過入峽,至寶安而龍劫一振.梧桐山拔地而起,為入港龍脈之少祖,其龍為破祿行度,落平而化輔化文經沙頭角,麻雀,八仙,大刀岌諸嶺,以祿文行度,南旋西折,突起大帽山,形成武曲,開大帳,分枝劈脈.西經上塘,盡於青山之南朗.東經獅子馬鞍西貢,盡於石屋大浪.中則向南伸展,祿輔兼行.展開帳翅,經葵涌跌斷而起黃金山.渡海潛行,至昂船洲而露弼星.向西偏行,蜿蜒屈曲,形若金蛇.至青洲之東,昂藏鬱勃,拔地而起香島之扯旗山.北望傳變貪巨,東望傳變武曲,東北望則祿存帶祿,頂冠兜鍪,下分梳齒,輔弼侍從,乃祿存帶貪巨武之貴徵,位坤向艮,而督署居焉.北山獻秀,眾水聚堂,明堂寬大,右砂嚴密,誠天然形劫之結晶位置也.撼龍經曰,如君識得祿存星,珍寶連城貴無價.又曰,明堂寬大容萬馬,富貴兒孫著錦衣,由此言之,香港雄峙東方,為國際工商業之集中,握世界通商之樞紐,譽為珠島,固其宜矣.又曰,此等星出大江,中有小貪並小巨,輔弼侍從左右生,隔岸山河遠相顧.不啻為香島之山脉形勢言也.又曰海中洲渚亦有山,若論龍脈應難言.不知地脈連中國,遠出山形在海間.此又不啻為九渡海來港之行龍言也.然以楊公之識力,猶有海中龍難言之歎.無怪今日之人,以香島山脈近北,則謂龍自鯉魚門而來.又以水來自珠江,則謂龍自大嶼山渡海.憑空臆斷,均無當也.蓋不識渡海潛行之脈,如何相連於中國者,烏足以言地理也哉.

風水如何

但望遠些少你個區唔錯

海富個頭唔錯? target 緊呢區

風水如何

但望遠些少你個區唔錯

海富個頭唔錯? target 緊呢區

差到爆廠
線口好多都有問題
呢條海富已經唔得
咁中共而家點搞衰香港

之前都有巴打講過中共用毒蛇陣吸香港血
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞