中環風水淺談

984 回覆
248 Like 38 Dislike
咁中共而家點搞衰香港

港珠澳大橋,將香港D氣扯哂向西,氣場亂哂,聚唔到財
好多風水大師都講過呢個問題,起左之後唔會益到香港,只係益到廣東省西部果一帶
西九其實唔係唔好,但佢起下停下保持爛地泥頭狀態,好似一兜湯入面既一粒屎,起就快D起啦
IFC同ICC,我個人睇好似兩枝筷子夾住成個維多利亞港

應該唔會起多支,起多支就會變左三支香

起多枝就仆直,死硬

點解
咁大陸會唔會起多支你覺得

佢先唔會起多枝
而家先佔撚哂D中環Office先,慢慢迫走哂香港人
十年後佢地就會變成香港既主人

巴打呢區點睇
點睇奧運個邊,愈起愈多

個海臭,個人認為
你要高層先有用,太低聞到陣味
同埋碼頭果邊星期日朝早六點就開工
又氣剎又聲剎
連登咁多有錢人,係度講買樓換樓

廣東而家一D新開發既工業區先賣緊$300一平方米
30萬屌到1000平方米
我研究緊有無得玩

巴打呢區點睇

邊撚到?
請問前輩逸東村風水好唔好?

機場嘈唔嘈?

唔嘈,但係樓下啲南亞細路成日喺度嘈,會唔會有聲剎,屋企向南,但係望住座山,附近又有地盤,請問前輩咁樣會唔會影響風水?

向海灣好
向南無撚用

多謝晒前輩嘅解答,即係向海啲風水係好啲,座向唔係最重要!
巴打點睇梅窩?
想買居屋

向海先好要

梅窩咁猛, 不了
請問前輩逸東村風水好唔好?

機場嘈唔嘈?

唔嘈,但係樓下啲南亞細路成日喺度嘈,會唔會有聲剎,屋企向南,但係望住座山,附近又有地盤,請問前輩咁樣會唔會影響風水?

向海灣好
向南無撚用

多謝晒前輩嘅解答,即係向海啲風水係好啲,座向唔係最重要!

首先大環境要好,要舒服
之後先講座向
你唔好以為呢家野真係好撚迷信神秘
好多時候都係睇整個地方既磁場氣勢
留名學野

唔撚得架

即係點?有咩影響?住緊,不過住最入,望住西貢個海加個山

你前面條高速車速太快,大剎黎,一野擋哂D山勢,除非你住好高
BTW,你住果度唔係漏水咩?我之前問過價係寧寧舍舍平一截

住中上層到,高過條橋。都住左十幾年。本身租,跟住老豆醒水趁業主趕住移民加樓價低買,依家升左一倍多d。係有漏水問題,屋企大大小小都整過幾次

有錢搬出去迎海啦

實用面積極低,不了。橫掂我一年得幾個月係香港,,對我冇咩影響

你果邊漏水嚴重嗎?

唔嚴重,好耐之前算大搞左一次就冇咩野,係有一排滴幾滴水落樓下,樓下係咁投訢先再整一整。漏水又有咩意思?水=財?
連登咁多有錢人,係度講買樓換樓

廣東而家一D新開發既工業區先賣緊$300一平方米
30萬屌到1000平方米
我研究緊有無得玩

新工業區,伏伏地喎

我做生意自用

巴打呢區點睇

邊撚到?

美國三藩市

唔撚得架

即係點?有咩影響?住緊,不過住最入,望住西貢個海加個山

住中上層到,高過條橋。都住左十幾年。本身租,跟住老豆醒水趁業主趕住移民加樓價低買,依家升左一倍多d。係有漏水問題,屋企大大小小都整過幾次

有錢搬出去迎海啦

實用面積極低,不了。橫掂我一年得幾個月係香港,,對我冇咩影響

你果邊漏水嚴重嗎?

唔嚴重,好耐之前算大搞左一次就冇咩野,係有一排滴幾滴水落樓下,樓下係咁投訢先再整一整。漏水又有咩意思?水=財?

我純係想了解下個建築質素,唔關風水事

巴打呢區點睇

邊撚到?

美國三藩市

美國成個地運黎緊都好
我個人睇好佢

巴打呢區點睇

邊撚到?

美國三藩市

美國成個地運黎緊都好
我個人睇好佢

東岸定西岸好d?
維港啲水流係西向東?如果由東向西又唔同講法wo

有錢搬出去迎海啦

你果邊漏水嚴重嗎?

我純係想了解下個建築質素,唔關風水事

其實成個除左漏水問題,整體黎講個屋苑都幾好,個會所幾靚,設施齊全,又種左幾多樹
維港啲水流係西向東?如果由東向西又唔同講法wo

西向東流就變成收入少支出大

巴打呢區點睇

邊撚到?

美國三藩市

美國成個地運黎緊都好
我個人睇好佢

東岸定西岸好d?

西岸

巴打呢區點睇

邊撚到?

美國三藩市

美國成個地運黎緊都好
我個人睇好佢

東岸定西岸好d?

西岸

本身美帝就too big to fail,不如巴打循風水角度講吓大英帝國點解衰落
巴打點睇城門河一帶?
住禾輋邨
巴打點睇城門河一帶?
住禾輋邨

直水無情
聚唔到財
有多個錢就走啦
大口同小口有乜意義,入既水永遠=出既水,如果唔係中環陸沉左

係入水快,出水慢
咁樣先聚財
大陸佬點解咁撚貴都要租中環,趕撚走哂D鬼佬或者港資
係貪果度風水好
你搬走,無錯係慳左D租
但你失左個運,失左個勢
而家半幢IFC都係大陸佬
大陸佬將來都會騎撚住香港人

我唔知你有無讀過physics
但係有用常理諗下都知
窄出口個水流一定急啲
點都唔會入水快出水慢掛

其實根據conservation of mass
Incompressible continuous flow既話
以mass/volume黎講
入既水同出既水係一樣快
利申:尻up

邊個島?

長洲

長洲無運行

係咪個海累事

無靠山

有個淺淺地既山
係咪唔夠大所以無運
但巴打指既窮山惡水係咩意思

水流快,水流直,水流亂
山勢急,山勢細,怪石多

照咁講黃山華山個d風水咪差到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞