中環風水淺談

984 回覆
248 Like 38 Dislike

巴打點睇呢度 企係36樓 屋企望到中環海景

邊撚到黎架

秀荿坪

後面個靠山好撚大個地盤
咁點會好呀?

其實我係住曉麗苑 同個地盤個有一座山隔住 會唔會影響得冇咁勁

座山高唔高

都算高 曉麗上秀茂坪都要用4層自動電梯先上到去

擋到就無問題啦
小弟住緊青龍頭
主要房望到小小海,背山
但後面就係屯門公路,不過條路高過我屋企怕唔怕
小弟住緊青龍頭
主要房望到小小海,背山
但後面就係屯門公路,不過條路高過我屋企怕唔怕

風水寶地

邊撚到?

美國三藩市

美國成個地運黎緊都好
我個人睇好佢

東岸定西岸好d?

西岸

本身美帝就too big to fail,不如巴打循風水角度講吓大英帝國點解衰落

地運就好似一條龍咁,呢條龍由東向西走

大唐果時中國好撚勁,然後條龍就向西走,去到中東就變成伊斯蘭文明,再過去D做就左歐洲既工業革命,然後跨過大西洋到美國,就變成二戰後既美國強盛,再行過D就到左日本,就有日本八十年代既興盛,然後就翻返中國,中國先翻到身

但下一步龍係點走,有D人話佢會Keep住向西走,有D人話向南,有D人話翻轉頭去翻美國

好撚亂,唔識睇

唐國同伊斯蘭文明接近同期,同埋宋國雖然冇普遍中央觀嗰種威震四方,但文治經濟科學都冇衰落到,而且係更強,而蒙古軍嘅影響更係橫掃歐亞有排先再到工業革命,咁道氣係咪由中原向北再打返落英倫?

美國三藩市

美國成個地運黎緊都好
我個人睇好佢

東岸定西岸好d?

西岸

本身美帝就too big to fail,不如巴打循風水角度講吓大英帝國點解衰落

大唐果時中國好撚勁,然後條龍就向西走,去到中東就變成伊斯蘭文明,再過去D做就左歐洲既工業革命,然後跨過大西洋到美國,就變成二戰後既美國強盛,再行過D就到左日本,就有日本八十年代既興盛,然後就翻返中國,中國先翻到身

但下一步龍係點走,有D人話佢會Keep住向西走,有D人話向南,有D人話翻轉頭去翻美國

好撚亂,唔識睇

唐國同伊斯蘭文明接近同期,同埋宋國雖然冇普遍中觀嗰種威震四方,但文治經濟科學都冇衰落到,而且係更強,而蒙古軍嘅影響更係橫掃歐亞有排先再到工業革命,咁道氣係咪由中原向北再打返落英倫?

自膠
咁水為財,屋企對面係泳池計唔計
巴打 我可唔可以問下香港呢幾年會點樣 即係會唔會有機會脫共或者其他事發生 唔該曬 如果離題就唔好意思

香港行多十年運,完左十年運就無人睇到下一步會點

咁中國到呢幾年會唔會冇運行或者支爆? 唔該

中國唔會爆
但發展會停滯
個人意見

咁有冇啲野可以種或者擺可以令到自己同屋企人好運啲 本身都養緊蝦 住將軍澳區 唔該

邊撚到?

美國三藩市

美國成個地運黎緊都好
我個人睇好佢

東岸定西岸好d?

西岸

好撚亂,唔識睇

唐國同伊斯蘭文明接近同期,同埋宋國雖然冇普遍中央觀嗰種威震四方,但文治經濟科學都冇衰落到,而且係更強,而蒙古軍嘅影響更係橫掃歐亞有排先再到工業革命,咁道氣係咪由中原向北再打返落英倫?

唐係得早期先勁,中後期都係廢,唐中後期就係伊斯蘭文明開始興盛既時間
宋朝比人恰到咁,經濟科學幾勁都無能力保護,一剎那就完左

巴打,點睇呢兩個口?邊個好d?有無話分水流方向?
咁水為財,屋企對面係泳池計唔計

唔計
自己打飛機用
巴打 我可唔可以問下香港呢幾年會點樣 即係會唔會有機會脫共或者其他事發生 唔該曬 如果離題就唔好意思

中國唔會爆
但發展會停滯
個人意見

咁有冇啲野可以種或者擺可以令到自己同屋企人好運啲 本身都養緊蝦 住將軍澳區 唔該

話擺個乜鳩陣會旺到你既
多數打飛機用
風水好似一個人既健康咁
健康既人唔使食藥
生Cancer既人食乜都死

西口好
東口我去過,水有D臭
大口同小口有乜意義,入既水永遠=出既水,如果唔係中環陸沉左

係入水快,出水慢
咁樣先聚財
大陸佬點解咁撚貴都要租中環,趕撚走哂D鬼佬或者港資
係貪果度風水好
你搬走,無錯係慳左D租
但你失左個運,失左個勢
而家半幢IFC都係大陸佬
大陸佬將來都會騎撚住香港人

我唔知你有無讀過physics
但係有用常理諗下都知
窄出口個水流一定急啲
點都唔會入水快出水慢掛

你可以完全唔信
英國佬信,大陸佬信,就唯獨港豬唔信

我好聲好氣話你既解釋唔啱
你就學晒耶撚果套
信者得救 唔信就係港豬

你不如話我知先啦
點樣入水快出水慢啊

鳩噏都俾啲common sense 啦啊生
你話似聚寶盆 聚四方財 我都仲服啲

我試下答
入水大,出水少
係講關欄,都叫有無情
概念在青龍(左),白虎(右)
好似兩手圓抱出水口,令到水唔會直出,係順住內彎彎出
想像下伸出兩手 指尖對指尖作「合抱狀」,咀就叫水口窄

靚水口叫龍虎交牙,即左控在前,右手在後,水由右彎,入中,彎左而水,兩手外的水,宜有一島(羅星)將水頂一頂左右分,減慢水勢,叫羅星鎖水口

珠江水由西北來,大嶼山頂住珠江水,上分入青衣入維多利亞港,下分長洲,大嶼山即香港護砂/羅星。
所以話心經簡林係毒蛇=onL79

水深唔深,係有考慮

「大江大河收氣厚,涓流滴水不關風,若得亂流似織錦,不分元運也亨通」
講出左陽宅睇水深,水大,如果風水=只睇風+水=捉錯用神

西口好
東口我去過,水有D臭

迎海呢個位D人話有D寒風水麻麻 但點解你會話OK呢
點睇美孚新村
上年10月轉工係上環,對住維港,11月就中3獎,呢排d財運旺

西口好
東口我去過,水有D臭

屋企有可能買東口&淨係買得起東口
屋企養魚
養咩好?
有無話要點擺?

西口好
東口我去過,水有D臭

西口都有平既 而且成個屋苑用橙襯黑覺得個感覺麻麻
笑撚死
Norman foster 個鬼佬建築師起果時識計埋風水?
點睇美孚新村

西口好
東口我去過,水有D臭

西口都有平既 而且成個屋苑用橙襯黑覺得個感覺麻麻

西口(第五期)大部分過二千萬 何來平

中國唔會爆
但發展會停滯
個人意見

話擺個乜鳩陣會旺到你既
多數打飛機用
風水好似一個人既健康咁
健康既人唔使食藥
生Cancer既人食乜都死

咁其實係咪都係做多啲好事就已經夠啦? 未必關風水陣事? 如果太多嘢問就真係唔好意思
笑撚死
Norman foster 個鬼佬建築師起果時識計埋風水?

做設計唔係你想點畫就點畫
點睇屯門

唔駛問喇,全港風水最差就係屯門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞