中環風水淺談

984 回覆
248 Like 38 Dislike
留名跟樓主學野

呢個位巴打你點睇?

屋企對住呢座山 好似係大帽山?
住高層公屋
樓主點睇

屋企對住呢座山 好似係大帽山?
住高層公屋
樓主點睇

你對住果個位咁Q多石
好係邊呀?

呢個位巴打你點睇?

反而想知點解愛民村俾人叫風水村

呢堆都好野
有幾個問題想問

1. 明堂即係客廳個大窗望出去定係棟大廈大門對出位置?

2. 靠山要有幾高先算係靠山?如果好似秀茂坪村咁咁高但冇乜樹木有好多樓又算唔算係山?相反好似興東村咁有林木又有樓但唔高又算唔算係靠山?

3. 客廳個窗見唔到消防局又冇聲剎,但地圖上見到隔兩個街口就係,咁消防局對住戶會唔會有影響?

4. 樓主成個post講嘅風水好地方同住宅係永遠咁好定係有時限?例如只會好埋成個八運,九運又會到第二區好?個單位咪唔可以住一世?

1. 明堂即係客廳個大窗望出去定係棟大廈大門對出位置?
http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20120714/16512694

2. 靠山要有幾高先算係靠山?如果好似秀茂坪村咁咁高但冇乜樹木有好多樓又算唔算係山?相反好似興東村咁有林木又有樓但唔高又算唔算係靠山?
係相對性咁睇,秀茂坪有好山,亦有衰山,無得一既以論
有陣時如果背後有坐好大幢既樓,都當係靠山
當然靠山越高越多林木越靚就越好啦,相對既

3. 客廳個窗見唔到消防局又冇聲剎,但地圖上見到隔兩個街口就係,咁消防局對住戶會唔會有影響?
對住武職官府都係剎,但你離得遠中間又有D野隔下就減少影響。有剎未必係壞事,識用就得,但亂用會仆街

4. 樓主成個post講嘅風水好地方同住宅係永遠咁好定係有時限?例如只會好埋成個八運,九運又會到第二區好?個單位咪唔可以住一世?
有人講向南,有人講向北,有人講香港仲有200年運行,有人話香港行多10年就Bye Bye,好多門派說法
但保守計香港仲行到十年
至於八運九運旺邊區,個人睇法,剩係睇一區兩區係無撚用,呢家野係關乎國運時,如果香港係仆街區區都仆街。與其揀區,不如移民。
手機圖麻麻地
不過我好少住呢度 因為工作一個月得一半係度住
多數訓下教就算
ptu 果度愈黎愈多禿位

剎氣好大
有D風水佬會好鐘意剎氣,甚至搬去警署隔離,貪借道剎氣玩好多陣
但我個人就唔敢亦唔識玩
風水好似一個人既健康咁
身壯力健唔使食補品都好
生Cancer食乜都死
風水佬叫你擺陣,好多都係娛樂為上

公屋冇得揀
就係覺得愈黎愈禿 家中兩老覺得周身唔自在同我講先發現
唔該晒巴打,如果頂住係咪放個石敢當可以頂住先

唔好放D咁既野,惹鬼
你得閒去多D好環境既地方沾下旺氣咪仲好

呢舊係咪石敢當?會惹鬼?
風水師話擺床頭加盞床頭燈長開助生育
擺咩可以幫助生育

石敢當係可以鎮鬼,你都係馬路成日見
果D南無阿彌陀佛果D石柱咪係囉

傻既先會放入屋,係就係鎮鬼,但你係俾人住嫁嘛
同埋會令到孕婦不育滑胎,咩都都俾你壓住曬

通常都只會放係花園多外圍,放遠少少
放入房真係玩自己

補圖,呢個係咪石敢當?

唔係,係靚D既筆座
想向大師們請教一下呢兩度邊度風水好D

求指點

唔夠睇
兩邊都唔錯,個人認為
[quote]巴打點睇新起嘅水泉澳邨
向東北 大致係咁嘅:

果區先唔講風水,咁撚多蝗聚腳,好極有限啦
巴打點睇油塘
屋企面海 但前面有鯉灣天下
同埋鯉灣天下同嘉賢居好唔好?

假若你係生意人,啱
假若你打工既話,我個人意見麻麻地
樓主,我之前睇過有人話安達臣礦場傷咗九龍東龍脈,所以整體九龍東風水都係較差,此話當真?

你太睇少香港啦
九龍東剩係攞個觀塘黎講咁多人發家
會衰到?
請教一下各位巴打
屯門碼頭,新屯門中心
高層,房望龍門居,廳望青山

係唔係要望河,望海先有用?

另外一問
之前巴打話屯門碼頭有好野
係唔係指屯門泳池,九巴車廠,美樂花園
佢地都食正環抱個兜,唔是直水

有人可以答下我嗎
每次行過美樂花園,個人都好舒暢
我諗果到應該係靚風水

果一辣我個人意見係唔錯
其實自己住得開心咪得囉
每日訓得安樂D
第二日都精神D
自然行運架啦
覺得西九故宮博物館係想將香港龍氣轉贄北京

轉去

唸太多

向西北高層, 還可以嗎

向海但無乜背靠
聽人講南區最好風水係田灣華富村果邊係咪真 同埋點解果到風水好

山明水秀
請教巴打 沙田火炭靠山嗰部分風水如何

靠黃洋竹定係九肚?
加州豪園風水如何啊大師

牛屎仔
紅磡海濱南岸風水如何?
救指點迷津

有乜問題??

家宅同財運

有人話有D地方風水好好,但要睇個人承唔承受到,好既會好發,如果唔得甚至會害下一代。
呢種講法是否可信?

旺生意人
未必係旺打工
旺身體好既人
但病人入到去好快搞掂
林鄭月娥當選下屆特首,一直監察中國人權發展的美國國會及行政當局中國委員會(CECC)發聲明,痛斥北京干預選舉,在高度限制的選舉當中仍向選委施壓,令香港自治及法治受侵蝕。該委員會警告,若香港淪為另一個大陸城市,或會喪失依美國法律享有的特權。
四月大單嘢

呢D開到聲反而唔會有事。

HSI開始跌啦

補圖

唔好

我呢度係咪食屎?

巴打點睇元朗,住緊圍村,有啲陰

呢幾年好慘,屋企人好多病痛,都係寒,濕,陽氣唔夠,裝修完好少少,條村向正南
巴打點睇

跪求大師指點兩句
補明堂圖

頭頂有橋壓頭
Bye
想問巴打寶琳新都城風水好唔好
向東南,高層

成個將軍澳我個人覺得都唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞