中環風水淺談

984 回覆
248 Like 38 Dislike
巴打,屯門良景係咪好差?住左三年唔係咁好咁。
雖向東北,但見唔到日光,只係有啲光喺對面樓反射過來。廳房同向

謝謝

你諗下條村D人普遍係點,咪知好唔好
有時唔使諗有咁複雜

正解
樓主講咁多好地,講出一個共通點-地貴
山主人丁水主財,水過之地自然富裕
咁問題黎
1-靚地=/=靚屋
2-你有無錢買

收海水緊係發得快,咁你入唔入到圍?入唔到
收河水、溪水次之
無真水?收假水,馬路空間都可為水,但力又次之

正如山蠻論獅子山下產窮丁/惡霸,但非絕對。

最多人明腰帶水/玉帶水,當吉水論。但立錯線口就變煞水,不明所以照單全收,何吉之有

上面咁多人問邊度好,成個地你住晒 點答

諗下搬先

向西北高層, 還可以嗎
手機圖麻麻地
不過我好少住呢度 因為工作一個月得一半係度住
多數訓下教就算
ptu 果度愈黎愈多禿位

剎氣好大
有D風水佬會好鐘意剎氣,甚至搬去警署隔離,貪借道剎氣玩好多陣
但我個人就唔敢亦唔識玩
風水好似一個人既健康咁
身壯力健唔使食補品都好
生Cancer食乜都死
風水佬叫你擺陣,好多都係娛樂為上

公屋冇得揀
就係覺得愈黎愈禿 家中兩老覺得周身唔自在同我講先發現
唔該晒巴打,如果頂住係咪放個石敢當可以頂住先

唔好放D咁既野,惹鬼
你得閒去多D好環境既地方沾下旺氣咪仲好

呢舊係咪石敢當?會惹鬼?
風水師話擺床頭加盞床頭燈長開助生育
擺咩可以幫助生育
手機圖麻麻地
多數訓下教就算

剎氣好大
有D風水佬會好鐘意剎氣,甚至搬去警署隔離,貪借道剎氣玩好多陣
但我個人就唔敢亦唔識玩
風水好似一個人既健康咁
身壯力健唔使食補品都好
生Cancer食乜都死

公屋冇得揀

唔好放D咁既野,惹鬼

擺咩可以幫助生育

擺條撚落條女個西度
請教一下各位巴打
屯門碼頭,新屯門中心
高層,房望龍門居,廳望青山

係唔係要望河,望海先有用?

另外一問
之前巴打話屯門碼頭有好野
係唔係指屯門泳池,九巴車廠,美樂花園
佢地都食正環抱個兜,唔是直水
看圖說故事

你呢個冒牌貨
覺得西九故宮博物館係想將香港龍氣轉贄北京
覺得西九故宮博物館係想將香港龍氣轉贄北京

轉去
雖向東北,但見唔到日光,只係有啲光喺對面樓反射過來。廳房同向

謝謝

有時唔使諗有咁複雜

正解
咁問題黎
1-靚地=/=靚屋
2-你有無錢買

收河水、溪水次之

最多人明腰帶水/玉帶水,當吉水論。但立錯線口就變煞水,不明所以照單全收,何吉之有

係咪姐係無真嘅水,取意象,用車嘅流動當水嘅流動?但同時因為有聲煞所以會差啲?
利申:想學野
不過匯豐嗰到係真係幾堅,曾經係全世界最貴建築

金磚不倒格, 渣打就一隻手咁扶住佢, ( 兩家都係Freemason )

謝謝

有時唔使諗有咁複雜

正解
咁問題黎
1-靚地=/=靚屋
2-你有無錢買

收河水、溪水次之

係咪姐係無真嘅水,取意象,用車嘅流動當水嘅流動?但同時因為有聲煞所以會差啲?
利申:想學野

聲煞唔洗諗得太複雜。嘈就訓得唔好精神緊張,人就會差
動則有氣,有空間則可以為動(陽)
不動則實(陰)

陰陽交合,始成太極,方有反應

煞亦隨氣至,窗口在衰位/煞在衰位,都會有事應驗
所以話收錯水一樣唔得

例如取錯城門水口,就叫黃泉煞。
「庚丁坤上是黃泉,坤向庚丁不可言」

古人點解要叫「黃泉」,即係奶野
請教一下各位巴打
屯門碼頭,新屯門中心
高層,房望龍門居,廳望青山

係唔係要望河,望海先有用?

另外一問
之前巴打話屯門碼頭有好野
係唔係指屯門泳池,九巴車廠,美樂花園
佢地都食正環抱個兜,唔是直水

有人可以答下我嗎
每次行過美樂花園,個人都好舒暢
我諗果到應該係靚風水
樓主,我之前睇過有人話安達臣礦場傷咗九龍東龍脈,所以整體九龍東風水都係較差,此話當真?
巴打點睇油塘
屋企面海 但前面有鯉灣天下
同埋鯉灣天下同嘉賢居好唔好?
我未出世屋企人住海景花園 青山公路戈面
出左世番左屯門市廣場住

聽屋企人講住海景戈幾年中過幾次六合彩 (細獎)又升職加薪 但番左屯市之後一直無好運過 只係平平

係唔係咁衰?

媽媽無幾耐之前過左身 依家想過搬馬安山 睇緊聽濤雅院 唔知有冇咩建議?

推一推 麻煩大師
入水>出水咁on9 都講得出
仲要話人港豬的post 可以有咁多回覆
好想睇下巴打的腦係唔係裝水
我未出世屋企人住海景花園 青山公路戈面
出左世番左屯門市廣場住

聽屋企人講住海景戈幾年中過幾次六合彩 (細獎)又升職加薪 但番左屯市之後一直無好運過 只係平平

係唔係咁衰?

媽媽無幾耐之前過左身 依家想過搬馬安山 睇緊聽濤雅院 唔知有冇咩建議?

推一推 麻煩大師

除左1-6座其他唔洗睇
[quote]巴打點睇新起嘅水泉澳邨

向東北 大致係咁嘅:

好好笑
想向大師們請教一下呢兩度邊度風水好D

求指點
手機圖麻麻地
多數訓下教就算

剎氣好大
但我個人就唔敢亦唔識玩
風水好似一個人既健康咁
身壯力健唔使食補品都好
生Cancer食乜都死

公屋冇得揀

唔好放D咁既野,惹鬼

擺咩可以幫助生育

石敢當係可以鎮鬼,你都係馬路成日見
果D南無阿彌陀佛果D石柱咪係囉

傻既先會放入屋,係就係鎮鬼,但你係俾人住嫁嘛
同埋會令到孕婦不育滑胎,咩都都俾你壓住曬

通常都只會放係花園多外圍,放遠少少
放入房真係玩自己

補圖,呢個係咪石敢當?
有幾個問題想問

1. 明堂即係客廳個大窗望出去定係棟大廈大門對出位置?

2. 靠山要有幾高先算係靠山?如果好似秀茂坪村咁咁高但冇乜樹木有好多樓又算唔算係山?相反好似興東村咁有林木又有樓但唔高又算唔算係靠山?

3. 客廳個窗見唔到消防局又冇聲剎,但地圖上見到隔兩個街口就係,咁消防局對住戶會唔會有影響?

4. 樓主成個post講嘅風水好地方同住宅係永遠咁好定係有時限?例如只會好埋成個八運,九運又會到第二區好?個單位咪唔可以住一世?
反而想知點解愛民村俾人叫風水村
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞