中環風水淺談

984 回覆
248 Like 38 Dislike
lm

巴打點睇,搬左黎之後好似感覺同以前唔同,怪怪地咁
一介二運三風水
你d後生唔知鬼佬最信風水,見有人話中國人先信,唔識唔好出黎柒。

聽人講以前中環d鬼頭個房一定搵人睇過先坐落去架
點解hsbc 回歸之後仆左咁耐街

1-決策點轉左去英國
2-分開兩盤數,只睇香港數,再睇多次

見巴打話住長沙灣
我估會唔會係背靠大埔道
後背有金山水塘果邊

唔係
風水要講合
外與內合
山與水合
氣與路合
人與屋合

我間屋靚,人唔得,發極都係小康

言下之意,即係呢個post所睇既地方都係鳩up
屋唔單止夾地方更加要夾八字
理論上跟樓主既說法,我搵到個好地方,但屋唔夾最多叫好過住係衰地

配合番主題,以匯豐為例,一個機構又點樣睇同個地方夾唔夾呢?
(理性討論)

點睇火炭穗禾苑?
so far住落咁多年都好舒服 幾好

但始終30幾年樓齡有d舊 遲d想搬入馬鞍山

有無話馬鞍山邊個位好d? 而家暫時睇緊海典灣
巴打點睇城門河一帶?
住禾輋邨

直水無情
聚唔到財
有多個錢就走啦

我都係對城門河,真係聚唔到財,聽個朋友講沙田風水唔好,因為對住個寶福山,仲叫我唔好用咩鏡個d對住佢,擋唔到不特只,仲會招陰。
新城市廣場就佈左陣,所以唔怕

問佢邊到好風水,話大埔。
Btw巴打d文好睇
諗緊住南丫島或者梅窩,點睇?
問d特別d既,你覺得蘇民峰,李丞責有冇料到?麥玲玲係咪垃圾?

我個人只Buy王亭之同吳師青

李丞責係唯一一個入到地產商睇風水的電視佬
同埋佢梅花易數好勁
不過上電視好明顯做流野,做娛樂
等人以為佢好廢

有無留意楊天命
之前又犯官非,又被人淋油
好似批測左d踩界野先犯險

巴打點睇西灣河嘉亨灣?
財運麻麻

1-決策點轉左去英國

見巴打話住長沙灣
我估會唔會係背靠大埔道
後背有金山水塘果邊

唔係
風水要講合
外與內合
山與水合
氣與路合
人與屋合

理論上跟樓主既說法,我搵到個好地方,但屋唔夾最多叫好過住係衰地

(理性討論)

1-決策點轉左去英國

見巴打話住長沙灣
我估會唔會係背靠大埔道
後背有金山水塘果邊

唔係
風水要講合
外與內合
山與水合
氣與路合
人與屋合

(理性討論)

風水叫命宮
剋命宮就死得人

Hsbc個局係神作
地底有一門通財,以前有潛艇走佬

前面廣場堂局聚水用,為內明堂,維港外明堂, 廣場左右大廈係護衛,企係維豐門口唔會見到左右大廈頂住佢
停車場做案山,之後就海(講緊以前)

內明堂有廣場,有水池,有護守財,外明堂見海,水由西北灣入
雙星到向局,宜先水而後山,佢有晒

地下大門中空收八方財,前後門打通收兩運旺氣
1984-2023

另合七星打劫,照道理旺多十幾廿年

風水又好, 幾時係科學,幾時係玄學
就要睇用到有幾神,有幾應
應該要做到我話你間屋係咁就咁,先前點,之後點,邊年邊月有咩事會發生
應咩病
男人/女人
老豆/老母
兄分姊妹,邊個年份的人先會出事

咁先叫「證據」
唔係我9up, 自圓其說就係風水
打漏左
剋命死得人
唔剋咪住得囉
咁先解釋到點解上面跳樓
下面cancer
自己平平,左面發達

外面靚極,剋你又無用
唔剋你,咪睇你個人造化,收幾多囉
間屋入面又執執,唔訓得人的地方就做櫃,訓得就做房/梳化,將所有野攞盡

你iq得100,英文拎E
港大肯收你,咁又有幾大作為?但你都拎到張紙,比其他同樣平平,但拎其他紙的,係咪又好左d?

咁如果10a入港大呢?作為係咪大好多?

風水係加減數,加到就加盡, 衰野就減盡
指意晒佢以為乜都唔洗做就死得人,個天無便宜菜比你的
聽人講話何文田邨係好地方黎,係唔係真
巴打話鹿茵山莊好?
想買樓 可否講下原因
愈睇愈灰
屋企坐西北向東南ON鳩鳩咁
背靠小馬山柏架山一帶
以前都叫望到一線海
自從有嘉亨灣同逸濤灣就無左個海

剩係識少少唔多講
有個阿叔係大陸做風水陰宅尋龍點穴
巴打呢個位點睇 屋企係望山

巴打指點下
強貼留名
巴打觀塘工廈租得過?
黎緊想租黎做工作室搞男女裝生意
上網睇過少少係咪要有靠同埋最好係反弓既相反
如果成堆工廈夾住會唔會話有影響?
唔該巴打

以前成個山都係墳場

以前成個山都係墳場

照咁講成個山頭都唔係好地黎?但近幾年好多豪宅落成喎
大口同小口有乜意義,入既水永遠=出既水,如果唔係中環陸沉左

係入水快,出水慢
咁樣先聚財
大陸佬點解咁撚貴都要租中環,趕撚走哂D鬼佬或者港資
係貪果度風水好
你搬走,無錯係慳左D租
但你失左個運,失左個勢
而家半幢IFC都係大陸佬
大陸佬將來都會騎撚住香港人

我唔知你有無讀過physics
但係有用常理諗下都知
窄出口個水流一定急啲
點都唔會入水快出水慢掛

Physic fail 左?
你試下屋企個去水口塞到得返小小,睇下水有冇流多左,快左
咁水為財,屋企對面係泳池計唔計

唔計
自己打飛機用

咁點解魚缸就計?
大埔嘅新峰花園呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞