2020/21 英國master討論區

1001 回覆
20 Like 7 Dislike
有d 2:1係3.3/4
Bristol好似都改左10月先開學喎
冇底係咪好難入
3大 sci 2016 second up grad
諗緊apply physiotherapy master
想攞個專業移民
有冇人有相關經驗
我岩岩睇 Bristol都仲係9月21開

btw, 其實租地方住(除左學校宿舍)
係咪應該到時早d去 book定幾日airbnb 再親身睇好d
you will be able to learn online from 5 October before undertaking face to face experiences on campus from 19 October 2020.

可能個個faculty唔同?
係wo 我都有呢封email, 不過都係差十幾日姐
我想問CU Grad 報外國大學使唔使要交 ielts/toefl
人地會唔會當CU 個 Medium of Instruction 係 Chinese?
好似香港既大學基本上都要?
人地睇Medium of Instruction 係 depends on 你個科 not the name of the institution
我見有d 話 Medium of Instruction 係 English 就唔使再交 ielts toefl
不過CU 佢Official 係寫 English and Chinese
唔知d 大學當唔當係 English
kcl
基本上都要,除非係英語系國家嘅大學(香港啲U係英文教,但通常唔包),因為外國大學要你個ielts/toefl ,除咗證明你有用Eng學習嘅能力,仲要用嚟出張CAS俾當地政府,證明你有能力用Eng生活,即係for visa applications

當地政府通常只承認ielts/toefl 呢啲公認基準,而喺英語系國家嘅大學讀過2-3年以上通常會有括免,otherwise 間大學要另外解釋俾政府個邊聽,點解覺得你可以生活到

Btw, 你可以再問吓大學個邊,不過你考Ielts呢啲應該搞得掂冇問題
我係諗住報2021年 Entry
本身 CU BSc 得2nd low
不過之後 HKU MSc 3.7 GPA
如果報 UCL/IC STAT or MATH 難唔難入
唔可以好firmed 咁答你
不過UK嚟講, Maths多數都係COWI
(Cam, Ox, Warwick, Imperial)
所以UCL應該冇咁難(掛?)

IC maths直收嘅話,應該要at least high 2:1
不過你個case 可以去試下

識人1st hon, apply咗今年IC maths,
最後IC replys,話佢meets all requirements
但話佢個科太多人爭,所以冇位

我諗今年咁多人defer,2021 entry應該仲難...
不過係咪都試咗先啦,反正IC好似唔洗Application fees
有冇人報DEdu?知唔如邊間好?
UCL numba wan
打算係報PhD之前學多門手藝for以後研究用,宜家有兩個心頭好:
UCL MA Digital Humanities
Glasgow MSc Geoinformation and Cartography
宜家Mphil Year one,研究中國史嘅,出年應該可以順利畢業。UG時因為修日文所以GPA炒咗車拉唔番得3.14(HKU)唔知有冇機?有冇人熟呢兩個課程?
其實 ref letter 呢d 可唔可以叫同學 or 朋友寫
讀MSc 果時識左個廿年前 Oxbridge Grad 神人
又做過哂香港最大幾間銀行既Head
咁讀MSc 我都幫過佢幾多
叫佢寫封Ref 應該肯
咁樣會唔會易入d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞