2020/21 英國master討論區

1001 回覆
20 Like 7 Dislike
除咗ug transcript
仲有咩係重要?
Intern? Reference letter?
Thx Ching!!
我識同校同我差吾多成績既都比lse reject 應該衰在佢intern間公司太細吾出名掛
至於reference letter我完全冇同個professor面對面交流過 應該都係睇你成績去寫reference
Thx!! Good luck ching
已有UCL offer 但屋企人唔想我去
驚武肺冇命
MSc £32,500 per year
Rent >£180 per week, average £220-250?
未計食都差唔多50萬
咁都係讀Leeds算
窮撚冇咁多錢
Same
打岔問吓,差不多學費,你地覺得讀HKU MA定英國唔差嘅U嘅distance learning master 好?e.g. Birmingham

假設係英文、教育相關

利申:教緊書
最遲8月先通知
又俾人reject
HKU MA
介唔介意講點解?
Distance learning....為咩....如果又唔係為左d qualification 讀本地好似比較好
我本意係想張CV靚啲,學嘢反而其次
因為本身個degree都係本科,master再讀同樣嘅嘢覺得好悶,所以想maximize張master degree嘅最大效用...
同埋之後有機會出國居住/移民
所以有張好似浸過鹹水嘅cert好啲
但會擔心香港啲學校喜歡HKU多啲
我睇course outline, assessment details, HKU係紮實啲,而且HKU讀2年,Birmingham 2.5年
有趣嘅係Birmingham 個distance learning 平HKU 2-4萬港紙,CU就差不多
其實都唔係話學野,但如果見到你uk cert d老細問起你答佢distance learning 佢應該會「」birmingham都唔係咩出名uni..移民就唔係好關事既
贊成樓上,birmingham嘅distance learning唔會令你個CV靚啲,移民方面就睇係用咩方法移,同埋將來過去係咪做返教育,UK做老師無記錯嘅話有特定qualifications... 同埋當然首要條件係英文要好
Ching報嘅係乜科吖?
我都好擔心九月份開唔到學
MiM
本身已經take左年gap year
再唔去真係浪費左光陰
我都係MiM
只要佢開學我應該點都會照殺
一月尾果陣報完交左 果陣武肺仲未嚴重 佢仲叫我寄過去
好多人報MiM
GPA 唔太差, 2:1左右
有封OK ref letter and application letter
正正常常英國Msc 學店們都會shortlist 你入去

Scholarship 就唔同講法
好睇你 reference letter and past experience
GPA 高非絕對優勢,因為個個都高,
所以你有個好特出既work/ volunteer experience and application relate why apply this master,
再加ref letter 做你個storyboarding,
咁你就Higher chance for interview

英國搵工方面
Do more networking unless you are exceptionally bright coz sponsoring Tier 2 visa for fresh graduate is very uncommon, also they need to justify why do they need to hire non EU/ British citizen. With brexit, rules may have changed and be easier.
Do intern and get a return offer is an the most common route I see so far.
宜家要放上issuu交 見到大陸人啲portfolio 好撚勁 我去左open day 聽講上年MA 15個人入面13個都係大陸人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞