2020/21 英國master討論區

1001 回覆
20 Like 7 Dislike
LSE MSc econ grad路過
Ching依家做緊咩?
美國某間小薯仔PhD緊
Asian讀完master易唔易留係uk/eu/us揾工?
定多數回流?
要睇你讀咩喎
我嗰programme唔覺難
都係Econ/fin/management
Ching ug讀咩?
一大econ+math
師弟here
First hon?
無啦,2up
巴打幾歲,呢兩年身邊既人LSE MSc Econ全部個con都要first
我係17-18讀嘅
同年另一個香港人都無first hon

反而有個一大first hon佢哋唔收
咁真係時代變,e+個official min entry變埋first,識得朋友有con但miss左個first求佢都唔收
我嗰時min entry係first hon咗好耐
我覺得佢哋唔係好收business oriented既student
不過都係個人猜測

我同另外嗰香港人都係想做econ research既
有冇人都諗住報Portsmouth?
2:2 入好少少既科真係難,之前報左bath MSc EBM, 好快比佢reject左。。。
2:2 都唔係無機
睇ugc 咩大學
但識人 Oxbridge 2:2 入唔到

收左個 city 1 hon
同意 個勢都係想招多d quant人去讀econ
所以佢係con你2.1定係你grad完後先去報?
Bath都會reject...
做咗一年嘢先讀
有冇巴打/絲打可以講下uni of Birmingham 點? 上網搵左好耐都無咩Msc Trauma Science既資料??

而家有offer等佢send CAS number
然後就搵緊住宿 有冇咩意見school 個啲又驚同undergrad太細個同一層會好嘈/唔岩傾 (係自己屋企都好難訓教)
然後private accommodation 好多價位岩又好既都已經full左 咁早已經full

btw武漢肺炎一路搞唔店都幾驚佢封香港 唔批visa
你放心,一mix埋唔同人種,除非黑人開P唱rap歌,唔係嘅話通常過咗頭一兩個月就冇乜野傾,尤其是唔同科,但多同一個人種(e.g. 支那人),咁你就預會嘈啦

英國undergrad得三年,但要做4年嘅野,忙到仆街,基本上都是日日做功課温書,啲人拍Vlog去呢到玩去個到玩全部假架
Anyways, accom.最好揀Selly Oak(近學校, 又買到日常用品)/Five ways(近town又近Uni, 坐train嘅話), 冇呢兩個,住City centre都唔好住the vale

The vale個頭係伏中之霸,你住慣香港,一開頭可能會覺得the vale個環境好好,但係,係勁唔方便,喺正兩個火車站中間(唔係地鐡站呀!),去兩邊都唔方便,周圍乜都冇

所有唔係Selly Oak, University, Five Ways, Bham new street呢四個站附近嘅就唔好諗啦,尤其是係遠過new street個啲,你會後悔
應該成績太差

利申 engine仔報business
唔該巴打
我仲擺左vale first priority 添 即刻改返先
原本都諗左好耐住sellyoak但有學生話crime rate好高
同埋postgrad sellyoak 得jarrat hall揀
咁private同 school你覺得邊個好啲?
private就有多啲選擇
有冇咩suggestion
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞