2020/21 英國master討論區

1001 回覆
20 Like 7 Dislike
而且gpa點樣度度唔同計法
係咪姐係見你香港黎就自己調低d 個要求
因為知香港d 大學俾grade同hon都俾得緊
咁樣?
Cs 應該Bristol
我覺得一嚟每間uni first hon 個gpa 都唔同
二嚟其實就算2.1 都有分upper 同 lower 英國大概 67 以上叫upper 好多時寫2.1 你冇upper 都好難入到
不過試下無妨 唔得頂多輸幾百 唔試成世後悔
岩岩睇上年的post見到爸打你留過差唔多的comment
你讀英國master ge?
LSE黎講degree拎唔到first hon 9成都比人扔入waiting list,佢有好多programmes就算entry requirement係upper second但收既人全部都係either比人predict first hon/已經拎左first hon。

雖然某d科佢出conditional offer果陣個condition係upper second,但前提係個applicant要完全capable拎硬first,可能怕d人失手掛

利申: 某英國G5 Econ first hon, LSE Dept of Finance 某一科既MSc unconditional offer holder (廢事自爆)
絕對同意Econometrics巴博一博單車變摩托
睇你兩年前問過考GRE,巴打讀緊PhD?
有可能讀埋PHD
今年讀緊master PhD報咗美5間英2間歐2間
我下年讀埋個LSE master都唸住原校上MRes+PhD Finance,但佢個studentship好孤寒,得百幾個quota仲要淨係包4年,讀5-6年就要自已um荷包
mres 嗰年好似仲要畀tuition fee? 我都想留返UCL佢同lse 嘅placement 真係好正given that 我想留academia 我報嘅其他嗰8間完全冇得比 但真係唔想再問屋企拎錢
master 唔停咁直上PhD咁搏
我上年9月讀完到家下都乜柒都無報,
反正只係arm arm好得個distinction, 又未做過first author,
好難爭scholarships,
再等多年先算
大家可唔可以分享下幾歲讀master
其實mres 係唔係好難入?
一定要first hons?
返咗工唔知仲有無留返academia嘅心
見仲讀到又有興趣 屋企又未話等住開飯就膽粗粗試下
我個班有幾個30+ 有個個樣似4X 有心唔怕遲
LSE UCL MRes Econ 要有MSc 先報得 呢兩間MSc 上年con 我 First hon
Warwick 個 MRes Undergrad 都報得 應該都要high 2.1/ first 先入到
有冇巴打知cass難唔難入?
同問
報左咪知
有時真係好難講
你interview ps 咩hons 加埋黎計
不過大部分英國學校都唔難報
你認真d去準備既話
邊到睇到要msc requirement
定呢個係潛規則?
2:2 UCL?
咁你最後master 都讀左呢科?
邊科?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞