2020/21 英國master討論區

1001 回覆
20 Like 7 Dislike
一般都會重視,但做嘅嘢最好同engine有關,否則應該幫助不大

學校有錢賺點會唔賺
想問下通常幾時deadline
IELTS 同reference letter 都未準備好
Ching 諗住報咩科
唉 同問 聽日考IELTS 如果唔得就要1月4先有得再考
好驚搞下搞下太遲報
其實deadline就度度唔同,
通常有d 12月尾又有, 3,4月又有 (我搵既多數差唔多時候), 7月又有
但聽人講master愈早報愈好, 搞到硬係擔心
咩科先
垃圾科實易入
睇科 其實唔同科可以差好遠
真係有咁易咩
UG CHEM 樣樣想報都好似報唔到咁, 想報既科成日都話要有quantitative background
Mech Eng 想係london讀
GPA過三但得2:2 應該試UCL Queen Mary
IC一定唔收 Kings D科唔啱
ching 咩背景
有d科要ielts above 7
要諗定喎ching
UK 通常 rolling basis 愈遲愈少位
如果我 ielts 成績唔達
例如佢overall 6.5 minimum 6.0
當我overall過到6.5但speaking 得5.5咁
應唔應該照報住先?
岩岩考完 心知不妙
照報
有機會會酌情處理
就算唔得都可以拎咗offer先
Ielts後補
諗住讀education留名
Update下先,報咗:

Cardiff (rejected)
Glasgow (pending)
Leeds (offer)
Newcastle (pending)
Soton (rejected)
UWE (offer)
想問下你由報到知result大概幾耐?
year 2成績 2:2 如果報要求2:1嘅course會唔會有offer?
快嘅2個禮拜
慢嘅6個禮拜都未覆
聽日都見唔到動靜嘅話就可疊埋心水等到2020
Imperial有咩科係垃圾
business school 大把喇
international health management 呢類
當然每人對垃圾科定義唔一樣
仲有科Econ and strategy for business
讀Econ 去IC 唔去LSE UCL ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞