2020/21 英國master討論區

1001 回覆
20 Like 7 Dislike
咁好嘅
咁可以慢慢諗呀
London讀U真係好貴...
追故mode可以睇到我background,希望下年有緣相聚
其實可以accept左先因為唔洗deposit,遲d如果唔去可以轉返decline,唔係既話個admission會親自email你,因為佢要唸派比waiting list果d人
Yr3 City讀Politics想上去讀political theory, 都算知道自己想睇咩但philo底唔多多數自己睇書書學,應該讀ma定mphil好

同埋預有First hon 會唔會都係得Warwick依d二線大學揀,怕因為city輸蝕
City叫warwick二線U
有冇人報Bristol
Sorry唔太識野,見隔離post個Guideline話政治哲學係英國黎講得oxford同lse係同到美國top schools比,所以當左其他都係2線,講錯野唔好意思
考完IELTS成個月都未認真咁搞篇Personal statement

想參考下大家篇personal statement 寫Academic interest果啲係唔係寫得好concrete,定係寫得好brief留好多發揮空間?

會報LSE 同lboro strategic comm
我覺得睇你想唔想做research同埋個course係點樣
有First 得啦
想做Research, 但怕唔夠料因為依家剩係讀得幾個Course係關政哲事,諗緊會唔會讀過Ma補一補底先好d
有冇人入到top 嘅master in finance? eg lse london business school, cass, bocconi 同us果啲
想知ug咩u咩gpa 同intern先入到
Mphil 同philo其實無乜關係
同埋都好多人讀完bachelor 直接mphil
但我覺得你都係鐘意academia 先好
恭喜你呀!我都交咗application啦 希望我有機會做你同學啦!
我知,我意思係如果我philo底唔夠直接上去mphil做philo既Research會唔會唔夠料,因為我想做既係政治哲學
報緊
絲打加油
希望九月見到你(如果我去讀嘅話)
LSE academic要重,你果科仲要係偏theory/research
八卦咁問 你報咗幾耐有消息呀 我而家每日都好擔心😂
追下我故。finance太搶,一係就有勁intern,一係有就top u+靚gpa。仲有CASS同LSE唔係同一線,network同access差好遠

mphil嘅話我諗佢哋都唔會expect d學生之前已經好specialize某個field都係大包圍咁入
同埋見某啲mphil requirement又無要求有咩特別知識 related disciplines都入得
你politics底嘅話應該冇乜問題掛
英國嗰邊Econ undergrad 多唔多finance 野讀?
定你準備Msc Fina 先有機會讀
Cass上網睇以為幾勁
Uk 係咪得lbs oxbridge ic同lse同level
如果有港大同CASS offer應該點揀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞