2020/21 英國master討論區

1001 回覆
20 Like 7 Dislike
Ching有無update佢突然叫我聽日interview (終於)
原來 我原本都攪緊第二間...好啦ching都加油
有冇人收到cranfield offer??
我都accept咗imperial
黎緊讀international management
會唔會defer?
應該照去讀
我估最多都係online一個sem掛?
Btw想問下有無imperial嘅group?
弱弱一問
做左4年野 加個3大second low bba degree
仲洗唔洗考gmat....
有計搵到公司asia 鬼佬GM幫手寫reference有無幫助?
想問下三大bba (fina and information systems)lower 2:1 + 1 yr software engineering work experience 可以報到咩cs / data science masters 感覺上glasgow已經係底線
六月啦,唔好諗啦,報晒佢啦,反正大部分學校都冇報名費
好多學校都應該收得七七八八
I mean 下年報嘅話 求教
一樣報晒佢,而且愈早報愈大機會入,因為英國係用rolling basis收生
不過今年會有部份學生等一年,即係下年先去,所以相對會比今年多人爭
有啲學校會要你限期覆佢要唔要offer同收deposit,如果你最後唔去讀嘅話係攞唔返嘅
而有啲學校(例如Leeds, Newcastle)就冇set reply deadline,咁呢啲就可以去到後期先再決定要唔要
至於邊啲學校(有機會同一間學校唔同programme都有唔同做法)有set reply offer 嘅deadline就留待其他巴絲補充啦
多謝巴打提醒 btw 3大low second up aim G5 有冇機,呢度個個都好似成績好好咁
絕對有 最緊要gmat有700, personal statement寫得好
thx a billion. 雖然我唔諗住報business school 應該唔洗gmat
我想問LSE MSc Accounting and Finance 難唔難入
同埋想知道有冇啲business master 係相對地容易啲入 想試下aim G5
Background: hku a&f first hon grad
難 不過你個background九月apply輕鬆入
想問知唔知UCL urban design and planning同international planning 邊個岀路好啲? 🙈 冇bachelor㡳 想係英國做
兩個都有rtpi and rics accreditation

同埋我見sheffield 科UDP得rtpi, 知唔知冇rics 有冇咩disadvantage?
Kcl 個2:1 requirement 係hk 2:1 with average B/ gpa 3.0/4.0 。ust 2.85~2.99嘅2:1 唔撚洗玩啦
心大心細 Glasgow vs Bristol
(Msc Information Technology / Msc Computer Science)

上網google過下, 聽講Glasgow
1. 城市比較雜,
2. 工業城市比較悶,
3. 天氣比較凍 (我唔太擔心凍)

同埋Bristol 9月開學, Glasgow 果科改左1月開學, 到時會唔會難d租房?
(因為我依家去d網睇全部都係租今年9月至下年9月)

但我又覺得Glasgow 好似老牌d 同 古色古香d

比reputation 應該差不多? 有冇多D意見 十五十六中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞