[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (2)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
有冇智能風扇呀?
所以要比貴d/ 等ikea plug
Dyson 可以siri short cut, google assistant 就好似要set d 野
ac係分體?窗口?可唔可以share ac ge型號做reference
等唔到買左BG個plug
分體,我個部係hitachi
巴打買左幾錢
請問你冷氣咩款同牌子
我上網咁啱見到有人放全新二手,$300 deal左
不過成個場真係得1部
我部係hitachi分體機,電視係lg
dyson但shortcut 好廢 開大啲細啲嘅option都冇
好抵
下年夏天實爽死
我最慘係唔知部冷氣啱唔啱用
原本諗住11月去日本買,手多search下就搵到
如果唔對應既,可以map個remote啲制落去
btw,廣東話assistant好廢,要中key word先做到,有時要講 "關冷氣"先得
7月尾買咗兩件 Elgato Eve Energy Strip EU版
係咪一定map到架 如果個個brand都map得 咁千幾蚊嗰啲ambi同tado咪好唔值
係咪全部我就唔敢講,不過佢default其實有好多 brand,brand入面又好多型號
都冇英式
巴打可唔可以分享下掛牆叉apple watch 原理好慳位
EU版 230V香港都用到 但要用轉插 Apple Watch掛牆絕粹用3M Command魔術貼
我仲未忘記到個窗䈴switchbot
特登搵番上面條link

ikea成舊換係指,簾+軌?
我租樓會唔會唔方便
快啲出plug 等我拎返個bridge 出黎用
而家將個燈膽放埋入米家...唔好屌我
點解小米嗰舊唔洗
大係因為內置Gateway(可以獨立使用),小米咁細係冇網關,需要買多舊野配合先用到
冇人用Homeassistant?
講起屌米燈膽 原來米家acc no. 係某個數字(4xxxxxxxxxxx) 之後就會connect唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞