[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (2)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
tado v3 有興趣 驚返工嗰陣隻狗喺屋企太熱
留左tg先?
AUGUST 可以,
有AUTO LOCK, 可以閂埋門就LOCK, SET DELAY 時間LOCK又得
AUTO UNLOCK 就要拎你電話LOCATION, 返到屋企附近, 電話BT DETECT 到個鎖就會自動UNLOCK, BT都係十米內距離, 所以都唔會話屋企樓下已經解咗鎖
August 好正
又平又好用又唔係大陸野
IFTTT有冇得我手機一connect wifi (google wifi) 就自動幫我開燈(Ikea )?
最好你諗左用乜系統先
homekit/google/alexa?

之後再諗用乜野牌子,盡量用曬一隻牌子,唔係既話你成屋都係hubs
例如:ikea/phlips hue?
之於支那野我就唔會用,雖然佢好多野出
wifi 插頭,面板開關有無推介
想問邊間鋪買好?
新手係唔係要買呢套? Smart Lock Pro + Connect
amazon 直接寄俾你啦
佢久唔久就做特價, 黎緊有隻新既smartlock pro 有埋wifi 功能
其實好難用得一個 bridge, 例如我要用 Hue 既燈但又要用 IKEA 既插座同窗簾
都係amazon訂,再用uk集運,我嗰隻出咗貨了, sor
我都係ikea + hue兩個hub, 第日統一到zigbee規格就好了
所以我放棄用hue既燈,全部用曬ikea
有部分係用koogeek,唔洗hubs
買左nature remo
發現屋企支燈唔係用IR而係用433mhz
有冇D IR to 433mhz 既translater?
佢出咗新一代Wi-Fi Lock,唔洗用Connect
但Amazon冇得買
咁等你開箱
Tado 有冇話邊d冷氣唔support?
見佢官網冇寫我個牌子
但個遙控又好似support
最慘係個冷氣溫度幾多度都一樣咁凍
想問下,屋企部冷氣機沒遙控功能,平時開閂要人手開冷氣機個開關制。見而家有D智能插頭可以用WIFI 連線遙遠開閂插頭。

想問有冇一D智能插頭係可以加落去比冷氣機用?見坊間多數都係普通三腳方頭,屋企部冷氣機係三腳圓頭
圓頭好似係15A 冇plug頂得順
買PRO + CONNECT 已經OK, 上年11~12月AMAZON做過US$119; 新既係加埋WIFI落去方便D, 不過1隻應該等於2隻PRO+CONNECT 既價錢; 咁梗係揀平果種
你又啱嘅 𠵱家都係平過新出嘅Wi-Fi Lock
同埋舊款個樣都靚過新款
唔清楚新一代除咗內置Wi-Fi仲有咩分別
𠵱家我等埋屋企人將道門改Deadbolt Lock,諗緊入唔入手好。
上官網有比較, 功能睇落就一樣, LIST PRICE WIFI平過PRO版$30, 不過新出一定貴又無平; WIFI版用CR123電, BUILT IN WIFI 應該用電快D; PRO版買4粒AA eneloop $70 叉夠用大半年, 無電又可以再叉, 應該方便D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞